Na ročištu Peveca pojavilo se 200-tinjak vjerovnika

Na ispitno-izvještajnom ročištu Peveca u Bjelovaru pojavilo se 200-tinjak od oko tisuću i pol vjerovnika. Dugovanje Peveca Bjelovar procijenjeno je na 1,06 milijardi kuna, a više od polovice toga iznosa pripada bankama.

Želimir Kodrić, predsjednik Uprave Samoborke, industrije građevinskog materijala, jedan je od 200-tinjak Pevecovih vjerovnika iz redova pravnih osoba, koji je nazočio ispitno-izvještajnom ročištu Peveca Bjelovar.

“Kao da nam kriza u građevinarstvu nije bila dovoljna, pojavila nam se i kriza u poslovanju s Pevecom. Ostao nam je dužan oko sedam milijuna kuna, koje smo jedva prebrodili podizanjem kredita. Mi smo imali sreću što smo uopće uspjeli zadovoljiti kriterije za dobivanje kredita, jer kao što znamo, banke ih nerado daju. Isto je i velikima i malima, samo je iznos potraživanja drukčija”, rekao je Kodrić, piše Bjelovarski list, a prenosi Jutarnji list.

Problemi u poslovnom odnosu s Pevecom započeli su još prošlog proljeća, kada su rokovi za naplatu produženi s 90 na 180 dana. Poput većine današnjih Pevecovih vjerovnika, Kordić je imao razumijevanja za poslovne teškoće u kojima se Pevec našao, smatrajući kako je uzrok Pevecovih poteškoća pad potrošačke moći stanovništva.

“Da je Pevec u ozbiljnim problemima postalo nam je jasno u rujnu, kada nismo uspjeli naplatiti jednu od mjenica. Tada smo shvatili da će sve završiti ovako kako je završilo”, kazao je Kodrić, dodavši kako je Samoborka nastavila surađivati s Pevecom i nakon Pevecovog stečaja.

Brojni obrtnici i poduzetnici koji su se u svojem poslovanju u potpunosti oslonili na Pevec većinom su propali, a njihov broj još uvijek nije poznat, kao što nije poznato ni koliko je radnika zbog toga ostalo bez posla.

Na ispitno-izvještajnom ročištu koje je počelo u svečanoj Sali bjelovarskog hotela Centra pojavilo se 200-tinjak od oko tisuću i pol vjerovnika.

Dugovanje Peveca d.o.o. Bjelovar procijenjeno je na 1,06 milijardi kuna, a više od polovice toga iznosa pripada bankama. Potraživanja 701 radnika za plaće i ostale naknade kreću se na razini od 14,5 milijuna kuna.

Ročište je zbog svoje opsežnosti podijeljeno je na ispitni i izvještajni dio, a dovršetak ročišta očekuje se oko 14 sati, piše Bjelovarski list, a prenosi Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-201003080627006
arti-201003050086006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr