Muljaže s cijenama goriva

Najveći europski automobilski klub njemački ADAC vječito je za petama naftnim kompanijama. Njegovi stručnjaci otkrili su sumnjive oscilacije cijena goriva na benzinskim crpkama. No, ovoga puta se ne radi o redovitom poskupljenju uoči vikenda i blagdana, nego o drastičnim razlikama u cijeni tijekom jednog dana!

Otkrili su da je gorivo u pravilu ujutro najskuplje, a noću najjeftinije. Razlike tijekom jednog dana mogu iznositi i do 12 centi, koliko su istraživači ADAC-a otkrili na jednoj benzinskoj crpki u Münchenu.

Pametni na benzinsku idu noću

“Suludim skokovima cijena u roku od samo nekoliko sati naftne kompanije vozače dovode do ludila”, kaže ADAC-ov glasnogovornik Andreas Hölzl u razgovoru za Deutsche Welle. On smatra da je za većinu vozača nemoguće zadržati pregled nad cijenama goriva. No, jedno je sigurno: tko kupuje gorivo u jutarnjim satima prilikom odlaska na posao, prisiljen je najdublje zaviriti u lisnicu.

“Ovom ‘jo-jo’ politikom naftne kompanije ‘deru’ vozače”, tvrdi ADAC. Sustavnom kontrolom u nekoliko većih gradova istraživači njemačkog automobilskog kluba ustvrdili su da cijene u prosjeku preko noći porastu 6 do 10 centi po litri.

Naravno, predstavnici naftnih kompanija odbacuju sve optužbe ADAC-a. “Potrošači se na internetskim stranicama mogu informirati o kretanju cijena”, priopćila je Udruga naftne industrije (MWV) Njemačke.

Kriva cijena sirove nafte

Činjenicu da cijene drastično rastu i padaju čak u razdoblju od nekoliko sati, MWV vidi kao dokaz za “funkcionirajuće tržišno gospodarstvo”. Za drastično porasle prosječne cijene goriva MWV, kao i dosad, krivi rast cijena sirove nafte. Tako je tona sirove nafte početkom godine stajala 921 dolar, dok je prošli tjedan dosegla cijenu od 1.137 dolara.

Promatrači međutim potkopavaju ova opravdanja tvrdnjom da je gorivo koje se danas kupuje na benzinskim crpkama u pravilu rafinirano iz nafte koju je naftna kompanija kupila prije par mjeseci.

Naftna kompanija Shell je priznala da je posljednjih dana dolazilo do “zbunjujućih” uspona i padova cijena goriva, ali istovremeno tvrdi da oni nisu plod “svjesne obmane” nego “žestoke tržišne borbe za svaku mušteriju”.

Povratak na Net.hr