MOL će svoj dio Ine definitivno prodati ruskom Gazpromu

Vlada će na novog strateškog partnera pristati samo ako on pristane na zadržavanje dvaju hrvatskih rafinerija. U tom je slučaju Vlada spremna novom partneru prodati još 19 posto svojih dionica i u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 posto plus 1 dionicu.

MOL je definitivno odlučio prodati svoj udio u Ini, neslužbeno doznaje Novi list, a jedini su zainteresirani kupci Rusi, odnosno Gazprom, čiji je prvi čovjek, Aleksej Miller, nedavno zbog toga i bio u Zagrebu kod premijera Zorana Milanovića i Predsjednika Ive Josipovića. Ruse zanima i istraživanje i eksploatacija nafte i plina na hrvatskom kopnu, no na taj će se natječaj, koji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvara danas u Osijeku, javiti ponajviše zbog željenog ulaska u vlasništvo Ine.

MOL je, kako se može čuti od upućenih, sad definitivno spreman prodati svojih 49 posto dionica u Ini, a Gazprom odnosno njegov Gazprom Neft mu odgovara kao kupac jer je dio cijene spreman navodno platiti MOL-u predajući mu neka svoja druga naftna i plinska polja. MOL je još krajem prošle godine na budimpeštanskoj burzi objavio kako je njegova uprava dobila nalog da počne s pripremama za prodaju svog udjela u Ini. Koliko je daleko dogovor Mađara i Rusa do sada odmakao, za sada nije poznato, no na sastanku u Zagrebu Milanović je Milleru, neslužbene su informacije, kazao kako su Rusi dobrodošli kao partneri u Ini ukoliko se s MOL-om uspiju dogovoriti na način da to odgovara, prije svega, hrvatskim interesima. Taj je interes očuvanje domaćih rafinerija i povećanje njihove proizvodnje, kao i povećanje rezervi.

Vlada sprema izmjene Zakona o privatizaciji Ine kojima bi onemogućila ulazak novog strateškog partnera izvan EU-a ukoliko procijeni da bi to štetilo hrvatskim interesima, no posebno je pitanje može li Vlada, iako vlasnik 44 posto dionica Ine, zaustaviti gašenje domaćih rafinerija uoči dolaska Rusa, kao mogući preduvjet njihovog ulaska u Inu, dogovoren s MOL-om. Kako se može čuti od upućenih u stav hrvatskih pregovarača u pregovorima s MOL-om, hrvatska vlada neće popustiti, i na novog će strateškog partnera pristati samo ako on pristane na zadržavanje dvaju hrvatskih rafinerija. U tom je slučaju Vlada spremna novom partneru prodati još i 19 posto svojih dionica, odnosno u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/MOL-ce-svoj-dio-Ine-prodati-ruskom-Gazpromu

Povratak na Net.hr