Ministarstvo financija: Provjerite od koga uzimate kredit i prijavite nam sumnjive!

Popis svih tvrtki koje smiju davati potrošačke kredite i posredovati pri pružanju tih usluga nalazi se na internet stranici Ministarstva financija, priopćilo je ministarstvo Slavka Linića. Poziv je to građanima da provjere od koga posuđuju novac prije nego postane prekasno.

Nakon napisa o novim prevarama s kreditima koji se oglašavaju na ulicama, Ministarstvo financija odlučilo je reagirati podsjećanjem na zakonske odredbe da svaka kreditna insitucija, pa i posrednici u dodjeli potrošačkih kredita, moraju posjedovati odobrenje za rad izdano od strane Ministarstva financija, HNB-a (za kreditne institucije) ili HANFA-e (za leasing društva).

Pravilo se, dodaju, primjenjuje od 19. listopada 2012. godine kada je izmijenjen Zakon o potrošačkom kreditiranju.

“Odmah po stupanju na snagu ovoga Zakona, izvršena je kontrola eventualnog nastavka djelovanja tzv. kreditnih ureda i drugih trgovačkih društava koja su djelovala bez odobrenja. Inspekcijskim nadzorom nad 100 takvih društava utvrđeno je da su zatvorena/prestala s poslovanjem te je od Trgovačkog suda zatraženo njihovo brisanje iz Sudskog registra”, navodi Ministarstvo.

Poziv za prijavu posudbi ‘na crno’

Građane pozivaju da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i slično. Na svaku prijavu, nadzorne službe Ministarstva financija promptno će reagirati, dodaju.

Podsjećaju i da popis svih imatelja odobrenja Ministarstva financija za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posredovanja pri pružanju tih usluga nalazi se na internet stranici Ministarstva financija (http://www.mfin.hr/hr/potrosacko-kreditiranje).

Povratak na Net.hr