Mere štednje: Porez na plate veće od 60.000 dinara

shimmer fallback

Vlada predstavila šest mera za reformu privrede

8.10.2013.
11:04
Play logo

Smanjenje mase zarada, podizanje niže stope PDV-a na 10%, smanjenje subvencija, uštede na robama, korišćenje jeftinijih kredita, menjanje poslovnog ambijenta su nove mere Vlade za reformu privrede koje je predstavio ministar finansija Lazar Krstić, prenosi B92.

Smanjenje mase zarada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje mase zarada od 2014. na iznos veći od 60.000 dinara za 20 odsto, a 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara. Primera radi, onaj koji zarađuje 70 000 hiljada dinara neto zarađivaće 68 000 neto. Po istom principu, naveo je Krstić, biće umanjene plate veće od 100.000 dinara, s tim što će umanjenje iznositi 25 odsto. Pozivajući se na najnovije podatke iz registra zaposlenih u javnom sektoru, ministar je rekao da u tom sektoru radi 660.000 ljudi, a da se procenjuje da ih je blizu 700.000.

- Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko ima zaposlenih u javnom sektoru - rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru 30 odsto su veće nego u privatnom i pet do deset odsto više je zaposlenih nego u sličnim zemljama u regionu. PDV sa 8 na 10 odsto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Podićićemo nižu stopu PDV-a na za neegzestencijalne proizvode sa osam na deset odsto. time se očekuje ušteda od oko 200 miliona evra godišnje - kaže Krstić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rečima Krstića, radiće se na suzbijanju sive ekonomioje, biće uvedeni jedinstveni elektronski obrasci, onlajn kontrola fiskalnih računa, a biće i pojačana terenska kontrola, takođe, kako kaže, obaviće se i temeljna reorganizacija Poreske uprave.

Povećanjem PDV sa osam na 10 odsto, objasnio je ministar, prosečna potrošačka korpa koja sada vredi 65.000 dinara biće skuplja za 450 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeftiniji krediti

- Pokušaćemo da na osnovu dobrih diplomatskih odnosa dođemo do jeftinijih međunarodnih kredita - kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poboljšanje poslovnog ambijenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poboljšanje poslovnoh ambijenta, u tom okviru promena Zakona koje se odnosi na privlačenje investitora, promena modela infrastrukturnih investici9ja i promocija Srbije.

Defecit budžeta je 4,7 odsto, a procene MMF-a kreću se i do osam odsto. Javni dug od 58 do 60 odsto, upozorava Krstić.

Prema njegovim rečima, ranije je bilo lako zaduživati se jer su kamate bile male

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Problem je što smo mi u poslednjih nekoliko godina davali garancije javnim preduzećima a znamo da oni neće moći sama da otplate, to znači da ćemo mi da plaćamo kamate iz budžeta, mi počinjemo naredne tri godine sa minusom od 200 do 400 miliona evra , to ćemo morati da platimo , to su garancije za javna preduzeća. Te mere nisu trebale da budu povučene i to javnost mora da zna - kaže on.

Bez ovih mera, bankrotirali bismo u naredne dve godine, tvrdi Krstić.

On je kazao da od 2008. godine nije povučeno dovoljno hrabrih političkih i ekonomskih poteza da bi se priveda dovela u red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Povući ćemo crtu i krećemo čisti u 2013. godinu - kazao je Krstić na otvorenoj sednici Vlade Srbije predstavljajući ekonomske mere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odlučila da dok još imamo vremena izađe sa rešenjima šta treba uraditi, kazao je ministar.

On je rekao da je nažalost ekonomska i fiskalna politika poslednjih 10 godina naročito od 2008. u najmanju ruku bila neodgovorna i netransparentna.

Još jedan rebalans

Krstić je najavio je još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. godinu jer će prihodi biti manji za 20 milijardi dinara od planiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moramo da ograničimo troškove za taj iznos - kazao je Krstić na otvorenoj sednici Vlade Srbije na kojoj je predstavio nove ekonomske mere.

Da li ćemo uspeti, znaćemo do sredine novembra, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Međunarodni monetrani fond je ukazao na dodatne rizike u prihodima budžeta.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo