Hrvatska se na ovoj mapi jako 'crveni'

shimmer fallback

Hrvatska je na Indeksu percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala za 2014. dobila 48 bodova, isto kao i prosle godine.

3.12.2014.
11:19
Play logo

Ocjene se krecu od 0 bodova, sto bi bila potpuna korupcija, do 100 bodova, sto bi znacilo da u zemlji nema korupcije. Hrvatska ovom ocjenom dijeli 61. mjesto s Ganom u istrazivanju koje ove godine obuhvaca ukupno 174 zemlje.

Najbolje su ocijenjene Danska (92 boda), Novi Zeland (91) i Finska (89), a najlosije Somalija (8), Sjeverna Koreja (8) i Sudan (11). Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala je najopseznije svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995., a ove godine obuhvaca 174 zemlje, jednu manje nego lani. Od zemalja Europske unije, Hrvatska je bolja samo od Bugarske, Grcke, Rumunjske i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati Indeksa percepcije korupcije sastavljeni su na temelju ukupno 12 ispitivanja koja je provelo 11 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analiticari.

http://media.transparency.org/maps/cpi2014-470.html

Hrvatska je bila obuhvacena s ukupno devet istrazivanja, uz raspon ocjena od 31 do 66. Pri ocjenjivanju Hrvatske koristena su istrazivanja koja su proveli Economist Intelligence Unit, nevladina udruga Freedom House, Global Insight (bivsi Svjetski centar za istrazivanje trzista - World Market Research Centre) , Zaklade Bertelsman (istrazivanja Bertelsman Transformation Index i Bertelsman Sustanaible Governance Indicators) , Institute for Management of Development, Svjetski gospodarski forum i World Justice Project.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indeksom percepcije korupcije ocjenjuju se sve razine rada tijela javne vlasti. Kod vecine istrazivanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogucava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir i koliko su pregledni i transparentni u tijelima javne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od osnivaca Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrovic kazao je kako rezultati ovogodisnjeg istrazivanja pokazuju da se Hrvatska vec godinama ne uspijeva maknuti prema naprijed, sto pokazuje da nije dovoljno samo unaprijediti propise vec ih treba i primjenjivati. "Tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji doneseno je puno zakona koji se vrlo provode u praksi – mozda je najbolji primjer Zakon o pravu na pristup informacijama", ocijenio je Petrovic.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo