Krece velika reforma poreznih olaksica i socijalne skrbi, mnogi ce izgubiti

shimmer fallback
1.12.2014.
12:42
Play logo

Koji ce to iznosi biti, utvrdit ce se u sljedecih nekoliko mjeseci: do lipnja 2015. trebao bi biti gotov Akcijski plan za cjelovitu reformu sadasnjih socijalnih naknada i poreznih olaksica, a reforma bi trebala zavrsiti do 2017. godine, pise Jutarnji list.

Preporuke Komisije

Prema preporukama Europske komisije, Hrvatska do kraja 2014. treba napraviti pregled poreznih olaksica i socijalnih naknada te nakon toga prezentirati akcijski plan za poboljsanje reaktivacije neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina kumuliranih socijalnih naknada za pojedine kategorije gradana, osobito viseclane obitelji u kojoj su roditelji niskog obrazovanja i kvalifikacija, prema ocjeni Europske komisije i Svjetske banke, jednostavno destimulira rad. Stoga se, najkasnije do 2017. godine, planira odredivanje gornjeg limita, za maksimalni iznos, zbrojenih socijalnih naknada.

Djecji doplatak

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 80 naknada sa socijalnim predznakom, za koje se na drzavnoj i lokalnoj razini izdvaja oko 10 milijardi kuna godisnje. Prvi korak reforme koju provodi Ministarstvo socijalne politike Milanke Opacic, a koji treba biti gotov do kraja 2014. godine, jest izrada preciznog kataloga naknada.

''U njemu ce biti popisane sve naknade i tocni iznosi koji se za njih izdvajaju. Jasno bi se naznacilo koliko se izdvaja za djecu, starije, trudnice, invalide, nezaposlene, branitelje i druge, uz analizu daju li ta izdvajanja zeljeni ucinak: rada li se vise djece, nalaze li nezaposleni posao i drugo'', kazu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet analize bile bi i porezne olaksice na djecu i druge uzdrzavane clanove obitelji. Naime, pokazalo se da te olaksice rastu razmjerno visini placa: osobe na minimalcu nemaju gotovo nikakve koristi od njih, a znacajno rastu nakon sto place prijedu 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Kraj 2014. izrada popisa svih 80 socijalnih prava na drzavnoj i lokalnoj razini s tocnim iznosima koji se za svaku od njih izdvajaju

2. Travanj 2015. izrada ciljanih proracuna - davanje preciznog odgovora na pitanje koliko se izdvaja za djecu, za starije osobe, za trudnice i majke, za invalide, za nezaposlene, za branitelje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

3. Svibanj 2015. izrada preporuka i alternativa za izmjene socijalnih naknada

4. Lipanj 2016. izrada Akcijskog plana koji donosi Vlada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo