Play ponuda

Krece velika reforma poreznih olaksica i socijalne skrbi, mnogi ce izgubiti

shimmer fallback
1.12.2014.
12:42
Play ponuda

Koji ce to iznosi biti, utvrdit ce se u sljedecih nekoliko mjeseci: do lipnja 2015. trebao bi biti gotov Akcijski plan za cjelovitu reformu sadasnjih socijalnih naknada i poreznih olaksica, a reforma bi trebala zavrsiti do 2017. godine, pise Jutarnji list.

Preporuke Komisije

Prema preporukama Europske komisije, Hrvatska do kraja 2014. treba napraviti pregled poreznih olaksica i socijalnih naknada te nakon toga prezentirati akcijski plan za poboljsanje reaktivacije neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Visina kumuliranih socijalnih naknada za pojedine kategorije gradana, osobito viseclane obitelji u kojoj su roditelji niskog obrazovanja i kvalifikacija, prema ocjeni Europske komisije i Svjetske banke, jednostavno destimulira rad. Stoga se, najkasnije do 2017. godine, planira odredivanje gornjeg limita, za maksimalni iznos, zbrojenih socijalnih naknada.

Djecji doplatak

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 80 naknada sa socijalnim predznakom, za koje se na drzavnoj i lokalnoj razini izdvaja oko 10 milijardi kuna godisnje. Prvi korak reforme koju provodi Ministarstvo socijalne politike Milanke Opacic, a koji treba biti gotov do kraja 2014. godine, jest izrada preciznog kataloga naknada.

''U njemu ce biti popisane sve naknade i tocni iznosi koji se za njih izdvajaju. Jasno bi se naznacilo koliko se izdvaja za djecu, starije, trudnice, invalide, nezaposlene, branitelje i druge, uz analizu daju li ta izdvajanja zeljeni ucinak: rada li se vise djece, nalaze li nezaposleni posao i drugo'', kazu u Ministarstvu.

Predmet analize bile bi i porezne olaksice na djecu i druge uzdrzavane clanove obitelji. Naime, pokazalo se da te olaksice rastu razmjerno visini placa: osobe na minimalcu nemaju gotovo nikakve koristi od njih, a znacajno rastu nakon sto place prijedu 10.000 kuna.

1. Kraj 2014. izrada popisa svih 80 socijalnih prava na drzavnoj i lokalnoj razini s tocnim iznosima koji se za svaku od njih izdvajaju

2. Travanj 2015. izrada ciljanih proracuna - davanje preciznog odgovora na pitanje koliko se izdvaja za djecu, za starije osobe, za trudnice i majke, za invalide, za nezaposlene, za branitelje...

3. Svibanj 2015. izrada preporuka i alternativa za izmjene socijalnih naknada

4. Lipanj 2016. izrada Akcijskog plana koji donosi Vlada

Play ponuda
Play ponuda