Koliko ćemo zbog novih nameta morati više dati državi i što će nam ostati?

Od ove godine poskupjet će osnovne životne namirnice, kao što su kruh, mlijeko i lijekovi. Sasvim je izvjesno i poskupljenje cigareta, a najavljena su već i poskupljenja iz javnih i komunalnih poduzeća.

Drugim riječima, život će nam u 2013. biti skuplji. No glavni okidač ovogodišnjeg udara na standard bit će izmjene u poreznom sustavu. One su uglavnom posljedica posljednjeg glancanja hrvatskog poreznog sustava prije ulaska u EU. Svoj je obol u cijeloj priči dala i država koja primjerice uvođenjem fiskalnih blagajni želi stati na kraj sivoj ekonomiji.

U ovom trenutku otvorenim ostaje još pitanje poreza na nekretnine, koji bi prema najavama iz Vlade trebao biti uveden 1. travnja, a kojem se usprotivio HNS.

Kao slaba utjeha i protuteža tim poskupljenjima ostaje nam očekivani pad cijena ugostiteljskih usluga i luksuznih proizvoda, piše Jutarnji list.

Evo što će se zapravo dogoditi:

1. Ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove – državi 1,3 milijarde kuna više, građanima nova poskupljenja

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić kaže da se poskupljenje neće dogoditi preko noći jer su u uvjetima slabe potražnje i trgovci oprezni u svojoj cjenovnoj politici. No takva igra, kaže, ne može trajati dugo jer će mnoge otjerati u stečaj.

2. Niži PDV na ugostiteljske usluge – državi manje novca od kave, sendviča i života po kafićima

Posljedica bi trebala biti pojeftinjenje hrane i pića po restoranima i kafićima, no hoće li do toga doći, tek treba vidjeti. Naime, hrvatski su kafići i usred krize puni, stoga je pitanje zašto bi si ugostitelji smanjivali zaradu.

3. Povećanje trošarina na duhanske proizvode – skuplje cigarete zbog EU i proračuna, a najgore tek slijedi

Prema Vladinim kalkulacijama, kutija cigareta bi trebala poskupjeti za kunu. No ulaskom u EU poskupljenje bi trebalo biti još i veće: u prosjeku tri, četiri kune po kutiji.

4. Ukidanje poreza na luksuznu robu – pojeftinjuju bunde, satovi, nakit i sve ostalo što vam ne treba

Prodaja proizvoda poput poput nakita, satova, bundi, pirotehnike i oružja, bjelokosti, kornjačevine i upaljača u Hrvatskoj je bila žestoko oporezovana. Hrvati su stoga po takvu luksuznu robu uglavnom odlazili u susjedne zemlje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr