Koji ce biti prvi potezi novog ministra financija?

Komentari ekonomista na novog ministra financija Borisa Lalovca dvojaki su, no jedno je sigurno: Lalovac ce morati uloziti mnogo truda, znanja i energije za realiziranje politike koju je do sada zagovarao, kao i za finu diplomaciju s Bruxellesom.

Dok jedni govore o tome kako na tu duznost stupa u vrlo nezgodnom trenutku u kojem se Vlada bori za stabilnost drzavnih financija, drugi su misljenja kako mu je ekonomska politika ionako trasirana odlukama Europske komisije i da tim gubljenjem dijela fiskalne suverenosti i njegova odgovornost i manevarski prostor bivaju suzeni, pise Slobodna Dalmacija.

U nastavku je pregled pet glavnih zadataka koji ce se pred njim naci stupanjem na duznost ministra financija.

1. Postupak prekomjernog deficita

Europska komisija tek treba odobriti Vladin prijedlog rebalansa proracuna za 2014. kojim se deficit smanjuje za 2,3 posto BDP-a. Lalovac pripada onoj skoli ekonomista koji nisu zagovornici snaznog rezanja javne potrosnje u vrijeme recesije i stoga ce vjerojatno, kao i Slavko Linic, raditi na tome da u Bruxellesu lobira da se malo olabave stajalista Europske komisije o tom pitanju.

2. Predstecajne nagodbe

Novi ministar financija u svojem prvom istupu trebao bi jasno dati do znanja kako predstecajne nagodbe i dalje ostaju na snazi, uz najavljene zakonske izmjene. Uostalom, Lalovac je bio i ostao jaki zagovornik sustava predstecajnih nagodbi i ne treba uopce dvojiti da ce i dalje inzistirati na tome modelu restrukturiranja hrvatskoga gospodarstva.

3. Porez na prihode od kamata na stednju

Vlada je u dokumentima koje je uputila Europskoj komisiji navela kako ce vec iduce godine na snagu stupiti zakon o oporezivanju prihoda od kamata, a vec iduceg dana je premijer Zoran Milanovic zbog losih reakcija javnosti istaknuo kako nije sigurno da ce taj zakon biti i realiziran u 2015. godini. No, novi ministar trebao bi i dalje inzistirati na tom zakonu.

4. Porez na nekretnine

Rijec je o najvecem kamenu smutnje i u vladajucoj koaliciji, i na politickoj sceni i u drustvu. Medutim, porez na nekretnine, kao dio imovinskih poreza, svakako treba uvesti, makar u prvoj ili u drugoj godini, bez ikakvog povecanja nameta u odnosu na komunalnu naknadu – samo da bi se “rascistila” nekretninska problematika u Hrvatskoj.

5. Otpis dugova za socijalne slucajeve

Ovdje se radi skoro pa osobnom projektu Borisa Lalovca i na njemu bi trebao inzistirati bez obzira na to koliko ce ga ministarske duznosti “odnijeti” na druge teme.

Povratak na Net.hr