Klaus: Nisu radnici Petrokemije idioti

shimmer fallback

"Ako Petrokemija valja Rusima i Englezima, zašto ne valja nama.

27.3.2012.
23:46

Je li rasprodaja uspješnih tvrtki nužna zbog krpanja proračuna ili će novac od prodaje poslužiti poticanju gospodarskog razvoja? Na to pitanje tražio se odgovor u emisiji Otvoreno.

Željko Klaus, glavni povjerenik sindikata EKN u kutinskoj Petrokemiji, kazao je kako Hrvatska postaje jedina država gdje je državno vlasništvo nepoželjno, a što je zapravo nakaradno. Istaknuo je da je Petrokemija tvrtka od državnog interesa, jer proizvodi nešto što je važano, tim više što je Hrvatska poljoprivredna zemlja. Upozorio je da bi se prodajom tvrtke od posebnog državnog interesa prekršio sporazum koji je potpisan još 1998. godine.

"Nisu radnici Petrokemije idioti", kazao je Klaus.

O eventualnoj privatizaciji žele razgovarati s pravim vlasnikom, a ne s nekim tko ima samo četiri posto udjela u vlasništvu, kazao je sindikalist, aludirajući na jednog od investitora u Petrokemiji Nenada Bakića koji je također bio gost emisije. Klaus je Bakiću poručio da se ponaša u skladu sa četiri posto dionica.

Klaus je rekao da je kroz proces restrukturiranja Petrokemija broj radnika s 4.900, koliko ih je imala 1990., smanjila na 2.300. Uz tradiciju proizvodnje umjetnih gnojiva i moderno postrojenje koje imaju, kazao je da su postali peti najveći izvoznik u državi. Za tvrtku je, dodao je, problem plin.

Podsjetio je da su cijene ovog energenta u Hrvatskoj najviše u usporedbi s drugim Europskim državama, te da po tom pitanju treba nešto učiniti.

'Nismo mi paraziti ovog društva'

Nenad Bakić mišljenja je da je država loš vlasnik. Spomenuo je kako je zbog lošeg vođenja tvrtke Petrokemiji u jednom trenutku prijetio stečaj. Da bi kompanija ostala konkurenta, kaže, treba joj financijska injekcija i jaki partner, a to u ovom slučaju ne može biti "pokradena država" jer za to nema novac.

"Petrokemija više nije strateška kompanija, treba nam investicijski ciklus od 200-300 milijuna eura da bismo podigli kapacitet. Bez toga nema ničega", rekao je Bakić.

S obzirom na iskustva drugih hrvatskih tvrtki koje su privatizirane, Klaus je sumnjičav da bi privatizacija donijela nešto pozitivno. Kao primjere naveo je INA-u, HT-u i Plivu, gdje nisu stvorena nova radna mjesta, već upravo suprotno.

"Ako Petrokemija valja Rusima i Englezima, zašto ne valja nama. Nismo mi paraziti ovog društva", kazao je Klaus.

Babić: Bitna je učinkovitost

Analitičar Ante Babić misli da je bitno upravljanje i učinkovitost. "Nismo se na vrijeme restrukturirali nakon izlaska iz Jugoslavije. Tako je brodogradnja koja je bila na vrhuncu sredinom 80-ih, trebala je biti restrukturirana prije 20 godina, a ne danas", rekao je Babić.

Ekonomski analitičar Josip Budimir smatra da državo vlasništvo održivo, a kao primjer naveo je Deutsche Telekom. U slučaju Petrokemije, kaže da radnici ne smiju državu ograničavati da upravlja svojim portfeljom, jer je ona kao vlasnik odgovorna za njeno poslovanje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali