Kako je TDR zlouporabio položaj na tržištu cigareta

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da su Adris grupa i TDR od 2004. do 2010. godine zlouporabili vladajući položaj u trgovini cigaretama u Hrvatskoj i to stvaranjem mreže isključivih kupaca.

Naime, AZTN je priopćio je da se zlouporaba odnosi na razdoblje od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010., kada su Adris i TDR bili u vladajućem položaju na tržištu.

“Taj su položaj zlouporabili provedbom strategije stvaranja mreže isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima. Rovinjske tvrtke su to radile putem općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s kupcima, trgovcima na veliko i trgovcima na malo, a koji su bili na snazi do kraja 2010.”, navodi se u priopćenju.

Objašnjavaju kako je u sporazumima kupcima bila nametnuta dodatna obveza da sve svoje potrebe ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a TDR je takvu kupnju financijski poticao, odnosno nagrađivao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, tzv. rabatima vjernosti.

Sklapanje takvih ugovora bilo je uvjetovano pristankom kupaca na dodatne obveze, navodi se dalje u priopćenju. Naime, veće rabate nisu ostvarivali pojedini kupci koji su količinski kupili više cigareta, nego je pravo na ostvarenje dodatnog/naknadnog retroaktivnog rabata bilo uvjetovano njihovom vjernošću TDR-u. Vjernost je, pak, utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR –a!

“Budući da je više od 90% svih ključnih TDR-ovih kupaca u razdoblju od 2006. do 2009. ostvarilo dodatni/naknadni rabat, to znači da je on proizveo učinak vezivanja kupaca, jer su najveći dio svojih potreba (u prosjeku preko 80%) oni podmirivali cigaretama iz asortimana TDR-a”, navodi se u priopćenju, uz obrazloženje da su u TDR-u na taj način “proizvodili učinak otežanog pristupa TDR-ovih konkurenata tržištu i tako sprječavali, ograničavali i narušavali tržišno natjecanje”.

Agencija je zabranila Adris Grupi i TDR-u svako takvo buduće postupanje i najavila da će nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog za izricanje novčanih kazni. Predviđena novčana kazna može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda poduzetnika ostvarenog u godini prije počinjenja zlouporabe (2003. godina).

Također, AZTN napominje da nova prodajna politika s čijom primjenom je TDR započeo 1. siječnja 2011. nije bila predmet postupka. No, budući da je Agencija zaprimila dvije nove inicijative za pokretanje postupka protiv TDR-a u posebnim predmetima, a vezano uz novu prodajnu politiku, AZTN će u propisanom roku odlučiti ima li u tim predmetima uvjeta za pokretanje postupka ili će odbaciti inicijative.

Vezani članci:

arti-201106100639006
arti-201101050306006
arti-201103230388006
arti-201012300131006

Povratak na Net.hr