Još samo dvije zemlje istočne Europe nisu izašle iz recesije

Od osam zemalja istočne Europe koje su se prošle godine borile s recesijom samo su Hrvatska i Slovenije 2013. prisiljene obavljati istu “rabotu”.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u Bukureštu zemlje istočne Europe koje su se uspješno suočile s gospodarskom krizom i recesijom.

Istaknuvši kako je “najgore vjerojatno prošlo”, navodi AFP, Lagarde je iznijela podatke prema kojima Hrvati i dalje nemaju razloga za optimizam. Naime, od osam zemalja istočne Europe koje su se prošle godine borile s recesijom samo su Hrvatska i Slovenije 2013. prisiljene obavljati istu “rabotu”.

“Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je iza vas. Većina zemalja obnovila je gospodarski rast”, pojasnila je čelnica MMF-a koji je prošlog tjedna snizio prognoze za gospodarski rast u eurozoni i cijelom svijetu. Ranije su one iznosile 3,3 posto, a sada su smanjene na 3,1 posto.

Najveći rast ostvarila Latvija

Iako je prosječan rast u zemljama istočne Europe bio pozitivan u prvom tromjesečju 2013., BDP u Europskoj uniji zabilježio je pad za 0,1 posto. Najveći rast ostvarile se Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto.

Lagarde je zemljama istočne Europe savjetovala da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti te da podijele teret prilagodbe i potaknu rast u cilju potpune kapitalizacije ostvarenog progresa nakon pada komunističkih režima.

Povratak na Net.hr