Play ponuda

Opet unistili priliku za dobar biznis

shimmer fallback

Drzava je napravila kobnu gresku i stopirala tvrtku RIZ odasiljaci u osvajanju Etiopije.

8.12.2014.
12:01
Play ponuda

RIZ Odasiljaci propustili su dobru priliku za gradnju tvornice i prosirenje svog biznisa s brojilima i na Etiopiju. Glavni krivac za taj promasaj je, kako tvrde u Upravi te zagrebacke tvrtke, vecinski vlasnik, drzava.

''Taj je projekt bio kvalificiran od vecinskog vlasnika i njegovih predstavnika u Nadzornom odboru RIZ-a kao hohstaplerski pothvat i nepotreban trosak za drustvo'', tvrde u Sektoru financija i prodaje RIZ-a, pise Jutarnji list.

Velika elektrifikacija Etiopije

Lani je, naime, Zeljko Maric, tada predsjednik Uprave RIZ Odasiljaca, zapoceo razgovore s predstavnicima Etiopije koji su dosli u Zagreb trazeci tehnologiju za svoju tvornicu brojila. Ta drzava u isticnoj Africi planira provesti veliku elektrifikaciju zemlje. Zbog toga je krenula u gradnju najvece hidroelektrane na Nilu, vrijedne pet milijardi americkih dolara.

Na to se, naravno, naslanja i biznis s brojilima. Maric je u njihovoj viziji prepoznao sansu za RIZ, pa je krajem kolovoza otisao u Adis Abebu i potpisao pismo razumijevanja. Planiralo se osnovati joint venture kompaniju. RIZ je, kako tvrde upuceni, u novoj tvornici trebao osigurati know-how, odnosno tehnologiju, a lokalni partner - drzavna tvrtka Metal & Engineering Corporation (MetEC) - novac za investiciju. Medutim, Zeljko Maric je ubrzo po povratku u Zagreb smijenjen, a posao stopiran. Na njegovo mjesto dosao je Stjepan Planinic.

Kroje sudbinu, a pojma nemaju

''I na ovom slucaju pokazala se jos jednom sva tragicnost pozicije RIZ-a. Cinovnici Centra za restrukturiranje i prodaju i Drzavnog ureda za upravljanje drzavnom imovinom kroje mu sudbinu, a nemaju blage veze i znanja o ovoj vrsti biznisa'', kazu u RIZ-u.

Kako su pojasnili u RIZ-u, za taj pothvat, buduci da se radilo o ulaganju, trebala je, prema statutu tvrtke, suglasnost Nadzornog odbora, u kojem sjede predstavnici vecinskog vlasnika - CERP-a i DUUDI-ja, koji za to nisu imali razumijevanja.

Godinu dana kasnije, Etiopija se na internet stranicama svoje vlade pohvalila pustanjem u rad nove tvornice brojila.

Play ponuda
Play ponuda