NIKAD KRAJA

I JOŠ ĆE PADATI? Ulaskom novog igrača na tržište cijena nafte pala na najnižu unatrag 12 godina

Cijene nafte pala je ispod 28 dolara. Točnije cijena Brenta dotakla je svoje dno postavljeno posljednji put studenom 2003. tako što je pala na 27,67 dolara po barelu. Američka laka nafta WTI, pak, pala je na 29,01 dolar po barelu, piše BBC.

“Takav pad posljedica je ukidanja zapadnih sankcija Iranu, što znači da će uslijediti dodatna prezasićenost tržišta naftom s povratkom iranskog izvoza”, izjavio je analitičar tvrtke said Phillip Futures Daniel Ang.

MINISTRI FINANCIJA RIDAJU: Novi rekordni pad cijena goriva

Vraćaju se na tržište

Sjedinjene Države i Europska unija donijele su odluku o ukidanju sankcija Iranu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da je službeni Teheran proveo ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kako je to zahtjevno sporazumom postignutim sa velikim silama u srpnju prošle godine.

Iranska nafta će se vrlo brzo vratiti na tržište pa je prema riječima Rica Spoonera, glavnog ekonomista CMC Marketsa potrebno pronaći kupce.

“Iran zaista ima velike zalihe nafte u ovom trenutku. Oni su u položaju da prodajom povećaju zalihe”, izjavio je Spooner navodeći kako je ključno pitanje pronalaska kupaca.

REKORDNO JEFTINA NAFTA: Zemlje OPEC-a smanjile proizvodnju, no jedna se opire

CIJENA NAFTE I DALJE PADA: Zatražen izvanredni sastanak zemalja OPEC-a

Povratak na Net.hr