DOING BUSINESS

HRVATSKA PALA NA LJESTVICI SVJETSKE BANKE: Pogledajte kako stoje ostale zemlje iz regije, jedna je hit među ulagačima

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici Svjetske banke o regulativi poslovanja zauzela 43. mjesto među ukupno 190 zemalja, s pripadajućih 72,99 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazuje jučer objavljeno izvješće “Doing Business 2017: Jednake mogućnosti za sve”. Od zemalja u regiji Srbija je na 47. mjestu, Crna Gora na 51.,  Bosna i Hercegovina na 81. mjestu, a Makedonija na sjajnom, desetom.

Lani je prema ažuriranim podacima Svjetske banke Hrvatska zauzela 39. mjesto među ukupno 189 zemalja, sa 72,78 DTF bodova, pokazuje izvješće. Blago pogoršani plasman u odnosu na prošlu godinu rezultat je otežane procedure pokretanja poslovanja i dodatnih poreznih opterećenja.

Bodovanje se temelji na načelu udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 DTF bodova, a oni s najslabijim rezultatom na određenom području nula bodova.

Najveće pogoršanje Hrvatska je prema ovogodišnjem izvješću Svjetske banke zabilježila u kategoriji pokretanja poslovanja i plaćanja poreza, dok napredak bilježi u kategoriji zaštite manjinskih dioničara, ističe se u izvješću Svjetske banke.

Najuspješniji u kategoriji prekogranične trgovine

U kategoriji prekogranične trgovine, kao i lani, zabilježila je maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

Hrvatska je povećanjem javnobilježničkih naknada otežala pokretanje poslovanja te se u ovogodišnjem izvješću našla na 95. mjestu. U prošlogodišnjem izvješću bila je na 83. mjestu.

Plaćanje poreza zakomplicirano je uvođenjem radijske i televizijske naknade, te poništavanjem smanjenja naknade Hrvatskoj gospodarskoj komori za nove kompanije, navodi se u izvješću Svjetske banke. Tako je u kategoriji plaćanja poreza Hrvatska u ovogodišnjem izvješću zauzela 49. mjesto dok je u prošlogodišnjem izvješću bila na 38. mjestu.

Među pozitivnim rezultatima izdvojeno je pak poboljšanje zaštite manjinskih dioničara, kroz zahtjev za internom objavom detaljnih podataka radi sprječavanja eventualnog sukoba interesa direktora. U toj kategoriji Hrvatska je napredovala za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu i zauzela je 27. mjesto.

Izvješće pokazuje da je poboljšanje zabilježeno i u rješavanju insolventnosti, uz zauzeto 54. mjesto u ovoj godini nakon lanjskog 59. mjesta. Po izvršenju ugovora Hrvatska je napredovala za tri mjesta i zauzela 7. mjesto.

Po dostupnosti kredita našla se na 75. mjestu, nakon lanjskog 70. mjesta. Po dostupnosti električne energije zauzela je 68. mjesto, a lani je bila na 66. mjestu. Po uknjižbi imovine našla se na 62. mjestu dok je prošle godine bila 60.

Najslabiji plasman Hrvatska je potvrdila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 128. mjesto. U lanjskom je izvješću bila 129.

Novi Zeland prvi, Makedonija deseta!

Novi Zeland je zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj ljestvici po povoljnoj poslovnoj regulativi, s 87,01 DTF bodom. Na drugom je mjestu Singapur, na trećem Danska. Slijedi Hong Kong na četvrtom mjestu, Južna Koreja na petom, Norveška na šestom, Ujedinjeno Kraljevstvo na sedmom, Sjedinjene Američke Države na osmom, Švedska na devetom i Makedonija na desetom mjestu.

Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 17. mjesto, Slovenija 30. a Italija 50. mjesto.

Od zemalja u regiji Srbija je na 47. mjestu, Crna Gora na 51., a Bosna i Hercegovina na 81. mjestu.

Ove je godine prvi put na popis uvrštena Somalija koja je zauzela posljednje mjesto. U prošlogodišnjem izvješću začelje je pripalo Eritreji koja je sada na 189. mjestu.

Najnovije izvješće “Doing Business 2017.” pokazalo je da je rekordnih 137 gospodarstava diljem svijeta prihvatilo ključne reforme koje im omogućavaju lakše osnivanje malih i srednjih tvrtki i njihovo poslovanje, konstatiraju autori izvješća.

Istraživanje koje je obuhvatilo 12-mjesečno razdoblje do ovogodišnjeg lipnja pokazalo je da je u zemljama u razvoju provedeno više od tri četvrtine od ukupno 283 reforme poduzete u proteklih godinu dana, pri čemu na subsaharsku Afriku otpada više od četvrtine provedenih reformi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr