Vijest koja će razveseliti poduzetnike

Iako je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ranije najavio da će ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK-u) početi 1. siječnja 2015., to će se ipak dogoditi ranije.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je konačni prijedlog novog Zakona o obrtu.

Novosti su ovrhe koje se više ne bi provodile nad cjelokupnom imovinom obrtnika, obrt bi se sada mogao prenijeti na bračnog druga ili drugog krvnog srodnika te bi se u obavljanje obrta mogli zakonito uključiti i članovi obitelji.

Neobavezno članstvo od 1. srpnja 2014.

Kako javlja HTV, među prijedlozima novog zakona je i ukidanju obveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori – i to od 1. srpnja 2014.

“Izmjena zakona omogućit će obrtnicima da sami odluče žele li biti članovi komore ili ne”, kazao je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ističući kako je ukidanje obveznog članstva jedna od najvažnijih izmjena u prijedlogu novog zakona obrtu.

HGK bi mogla istim putem

Maras smatra da i Hrvatska gospodarska komora mora prijeći na pitanje dobrovoljnog članstva, jer poduzetnici također “moraju znati što plaćaju, koliko plaćaju, i što konkretno zauzvrat dobivaju”.

“I to ću također, jer zakon o HGK nije u mojoj nadležnosti, predložiti kolegi Vrdoljaku u pisanoj formi”, kazao je ministar Maras.

Povratak na Net.hr