Play ponuda

Kad banke gube, neka banke i plaćaju

shimmer fallback
19.12.2013.
9:29
Play ponuda

Najprije dobra vijest za "male" štediše: europske banke, prije svega one u zoni eura, za njih bi trebale postati podjednako sigurne. Ako se u banci ima ulog do 100 tisuća eura, on će štedišama biti isplaćen pa makar "padale sjekire", piše Deutsche Welle.

Zaštićene štediše

Banke neće više smjeti "fantazirati" o roku u kojem bi takav ulog bio isplaćen: to je obično bilo dvadeset radnih dana, ali ubuduće bi to trebalo biti samo sedam radnih dana.

Štoviše: više se neće smjeti ponoviti situacija koja se dogodila nedavno na Cipru, da štediše u banci imaju na tisuće eura ali odjednom nemaju gotovine ni za plaćanje svakodnevnih troškova. Njima se praktično odmah mora osigurati nešto gotovine - možda baš ne za novi auto, ali svakako za kruh, mlijeko i da plate račune.

A obzirom da ovakva jamstva za uloge do 100 tisuća eura već vrijedi na primjer za banke u Njemačkoj, ministri financija zone eura nemaju ništa protiv ni da banke ponude još bolja jamstva svojim štedišama.

To su tek neki od detalja dogovora oko kojeg su se načelno složili ministri financija zone eura u noći na srijedu (18.12.) i o kojem tijekom dana još moraju dati svoje mišljenje i ministri financija čitave Europske unije, a potom i predsjednici država ili vlada članica EU-a na predstojećem summitu. Jer to je tek dio čitavog plana formiranja bankovne unije Europe što bi tako moglo biti potpisano već do kraja ove godine.

Tko će sve platiti?

U svakom slučaju, povjerenik za financije Olli Rehn je izjavio kako je "postignut važan proboj" u formiranju takve unije i kako bi čitav koncept mogao zaživjeti već od godine 2015.

Naravno da nije bilo nesuglasica oko pitanja kako treba zaštititi male ulagače, ali ih je bilo oko mnogo važnijeg problema: tko će to platiti? Ne samo da se (pogotovo na Cipru) vidjelo kako banke imaju i više novaca nego države, nego političari, a još manje građani, ne žele da se novac od poreza troši na spas banaka nakon što su gospoda doslovce prokockala novac koji im je povjeren.

Za to nije dovoljna institucija za nadzor banaka kakva bi trebala postojati od kraja slijedeće godine pri Europskoj središnjoj banci (i koja zapravo također još potrebuje politički "blagoslov" da uopće dobije ovlasti koje joj trebaju), nego naravno i - šuškavi, pravi novac. Njega bi postepeno i sve do godine 2025. trebale "staviti na stranu" same banke do iznosa od oko 55 milijardi eura.

http://www.dw.de/kad-banke-gube-neka-banke-i-pla%C4%87aju/a-17304776

Play ponuda
Play ponuda