Play ponuda

Ericsson Nikoli Tesli dobit porasla, a dividenda pala

shimmer fallback

Prema konsolidiranom financijskom izvješću, Ericsson Nikola Tesla u 2011.

21.2.2012.
11:43
Play ponuda

Kako se navodi u izvješću o poslovanju za 2011. godinu, niža bruto marža u odnosu na prethodnu godinu posljedica je kontinuiranog pritiska na cijene na svim tržištima te investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Na nju je utjecao i asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim ICT projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva te investicije u razvojne projekte.

Uslijed smanjenja bruto marže i otpisa 42,9 milijuna kuna poreza po odbitku, Ericsson Nikola Tesla zabilježio je operativni gubitak od 12 milijuna kuna. u 2010. iznosio je 15,2 milijuna kuna.

Pad prodaje na domaćem tržištu

U odnosu na 2010. knjižene narudžbe pale su za 11 posto na 1,161 milijardu kuna, dok su prihodi od prodaje niži četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, te su iznosili 1,166 milijardi kuna.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 264 milijuna kuna prihoda od prodaje, 21 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 22,6 posto, a izvoz 77,4 posto.

Neto dobit iznosi 28 milijuna kuna te uključuje porezne prihode od 5,6 milijuna kuna nastalih kao rezultat privremenih poreznih razlika po osnovi vrijednosnih usklađivanja potraživanja od kupaca i zaliha.

Dividenda manja za 20 kuna

Uprava i Nadzorni odbor kompanije predložili su Glavnoj skupštini društva da se za 2011. godinu isplati 170 kuna dividende po dionici, redovne u iznosu od 20 kuna i izvanredne dividende od 150 kuna po dionici.

Prošle godine isplaćene je dividenda u iznosu od 190 kuna po dionici, pri čemu 170 kuna bila izvanredna, a redovna 20 kuna.

Kovačević: Kriza je odgodila velike projekte

"Iza nas je još jedna zahtjevna godina u kojoj su se negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti preslikali i na ICT industriju. Posebno se to odnosi na usporavanje i smanjenje kapitalnih investicija telekomunikacijskih operatora te manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a uz kontinuirani pritisak na cijene. Primjetan je veći oprez operatora zbog neizvjesnosti glede ekonomskog razvoja te određenih nestabilnosti na našim glavnim izvoznim tržištima. Unatoč navedenim izazovima kompanija je zadržala, a na nekim tržištima i povećala svoj tržišni udio te stabilno poslovala.

Sukladno tome, rezultati poslovanja Ericsson Nikole Tesle ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi od 11 posto, dok su prihodi od prodaje niži 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kretanje ukupnih prihoda od prodaje rezultat je porasta prihoda na tržištima regije i Ericssonovom tržištu, čime je ublažen pad prodaje na domaćem tržištu i tržištu Zajednice Neovisnih Država.

Na domaćem tržištu osjetili smo negativan utjecaj krize u smanjenom obimu poslovnih aktivnosti te odgodi realizacije velikih ICT infrastrukturnih projekata što dovodi u pitanje uspješnu realizaciju i dosad ostvarena postignuća vezana uz te projekte", ", komentirala je predsjednica Uprave Gordana Kovačević rezultate poslovanja.

Play ponuda
Play ponuda