Mjere za kraj mandata

DO KRAJA GODINE: Vlada rasterećuje trgovce za 20 posto

Vlada je donijela Akcijski plan za smanjivanje administrativnog opterećenja gospodarstva kojim planira smanjiti troškove u području trgovine i posredovanja u prometu nekretnina za 20% do kraja ove godine. Za iduću godinu treba osmisliti smanjenje parafiskalnih nameta za 300 milijuna kuna, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Prema njegovim riječima, sve je gotovo, no postoje još neke dvojbe oko toga što bi još moglo biti uvršteno u akcijski plan.

“Radi se o stotinama parafiskalnih nameta, a sporno je još trebaju li dva-tri po svojim karakteristikama biti unutra ili ne, naveo je Branko Grčić.

Rečeno je da Ministarstvo gospodarstva ovim akcijskim planom nastavlja svoje aktivnosti na regulatornom poboljšanju i pojednostavljenju administracije u tim područjima, sukladno europskoj direktivi o uslugama. Pilot projekt mjerenja administrativnog opterećenja gospodarstva tog ministarstva pokazao je da Zakon o trgovini i Pravilnik o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte predstavlja administrativni trošak za 28.152 trgovca od oko 74 milijuna kuna.

Zakon o prometu u posredovanju nekretninama, pak, s pripadajućim pravilnicima, za 1.292 posrednika i 2.101 agenata predstavlja administrativni trošak od otprilike 11 milijuna kuna. Prema planu, do kraja ove godine planira se smanjivanje tih troškova za najmanje 20 posto, kroz pojednostavljenje i digitaliziranje plaćanja administrativne pristojbe na ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta, čime trgovac primjerice više ne bi trebao ići na kiosk kupiti državni biljeg, već bi mogao platiti pristojbu internetom.

Branitelji u Zagrebu otvaraju svoju trgovinu

Vlada je izmijenila Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja, a ministar Predrag Matić najavio je da će se na temelju tih izmjena omogućiti otvaranje prve specijalizirane trgovine za proizvode braniteljskih zadruga na zagrebačkom Britanskom trgu.

Matić je istaknuo kako su se braniteljske zadruge pokazale kao najbolja mjera socijalnog uključivanja branitelja, pa će se do kraja godine na Britanskom trgu otvoriti prva trgovina branitelja zadrugara.

Ministarstvo će osigurati prostor i njegovo uređenje i odrediti kriterije koje moraju zadovoljiti proizvodi da bi se našli na policama specijaliziranog izložbeno-prodajnog prostora.

U tom će se prostoru moći dobiti informacije o braniteljskom poduzetništvu i organizirati brojna događanja kroz koja će se predstavljati autohtoni hrvatski proizvodi, načini proizvodnje i pripreme hrane, navodi se u prijedlogu izmjena.

1,8 milijardi kuna za prvi stup

Vlada je uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji mirovine ostvaruju po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugoga u prvi stup mirovinskog osiguranja.

Tako će se ove godine iz drugoga u prvi stup preliti 1,8 milijardi kuna, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je da djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji mirovinu ostvaruju po posebnim propisima zbog tih izmjena neće biti na gubitku, jer ionako nisu mogli koristiti prava iz drugog stupa.

“Korisnici mirovine prema posebnom propisu i dalje će ostvarivati pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, samo što se više neće sredstva s osobnog računa prenositi u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu, što je gubitak za državi proračun”, obrazložio je Mrsić.

Dodao je kako se time ispravljaju nelogičnosti i onemogućuju daljnji gubici za državni proračun.

Zelena javna nabava

Vlada je utvrdila i Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu od 2015. do 2017., s pogledom do 2020., do kada bi se, po riječima ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, u polovici postupaka javne nabave trebala primjenjivati neka od mjerila zelene javne nabave.

Zmajlović je naveo da su tijela javne uprave značajni potrošači, a u Hrvatskoj na tu potrošnju odlazi gotovo 12 posto BDP-a, pa bi usmjeravanje potrošnje u robe i usluge s manjim utjecajem na okoliš mogle značajno doprinijeti održivoj proizvodnji.

Povratak na Net.hr