Play ponuda

Do kraja godine na prodaju ide jedna državna tvrtka

shimmer fallback

Premijerkin savjetnik Željko Perić pojašnjava da iz državnog portfelja moraju otići tvrtke ili njihovi dijelovi koji su u izravnoj utakmici s konkurentima na tržištu

22.4.2010.
13:40
Play ponuda

"Bilo mi je iznimno bitno da mjere koje čini program ekonomskog oporavka budu zaokružene i pravedne, a najvažnijim mi se činilo da država napravi prvi korak u rješavanju gorućeg problema nelikvidnosti, plati sve obveze i uvede razumne rokove plaćanja. Usto sam, kao uostalom i ostali članovi tima, izradu pametnog plana privatizacije i profesionalizaciju u upravljanju i nadzoru državnih tvrtki stavio visoko na listu prioriteta", tvrdi Željko Perić, premijerkin savjetnik za gospodarska pitanja, odgovarajući što je njemu, kao savjetniku koji je više od ostalih fokusiran na pitanja realnog sektora, bilo bitno da bude u Vladinu programu za oporavak.

Ako program uspije, objašnjava Perić, državna poduzeća odnosno ona koja ostanu u pretežitom državnom vlasništvu morat će imati uprave sastavljene od stručnih ljudi, a nadzorne odbore od uglednih ljudi koji se razumiju u biznis.

"Svako poduzeće morat će imati svoje poslovne planove s jasno definiranim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, kako financijskim, tako i kvalitativnim. Uprave tih poduzeća morat će imati dobra primanja kako bi se osigurao kvalitetan kadar, ali će njihove plaće, bonusi kao i "trajanje" ovisiti o realizaciji ciljeva", kazao je Perić za Poslovni dnevnik.

Otkriva da će se planom privatizacije odrediti koji su to strateški važni razlozi zbog kojih bi država trebala imati vlasništvo u nekim poduzećima i koju razinu vlasništva će država u njima zadržati.

"U svome vlasništvu država ne bi smjela zadržati poduzeća ili njihove dijelove koji su u izravnoj utakmici s ostalim konkurentima na tržištu. Izborom načina privatizacije Vlada može postići određene specifične ciljeve, npr. javnom ponudom dionica osigurati vrlo transparentan proces i priliku domaćim investitorima da sudjeluju. U nekim slučajevima na takav način veliki mirovinski fondovi mogu poslužiti kao vlasnička sidra nekim kompanijama, za koja ne bi bilo poželjno da u dogledno vrijeme budu preuzeta od strateških partnera. Analize će pokazati koja društva bi zbog tehnološkog napretka ili tržišta trebala specifične strateške partnere, kojima je potreban svjež kapital i slično", otkriva Perić.

Prema njegovim riječima, plan privatizacije bit će dorađen u ovoj godini, a ovisno o stanju na tržištu teoretski je moguće da neko od poduzeća pripremi za IPO u drugoj polovini godine.

Perić ističe da je rješavanje nelikvidnosti jedna je od poluga programa. Kaže da Vlada shvaća da je ona ta koja treba napraviti prvi korak, a potom će, kaže, pozvati privatni sektor da sljedi njen primjer.

Smatra ad je kod nas ključni problem ustaljena bezobzirna praksa financiranja na dobavljačima, te da je to jedan od razloga nekonkurentnosti malih i srednjih tvrtki jer na svojim leđima nose teret tuđeg financiranja.

Prethodni članci:

arti-201004210246006 arti-201004210077006

Play ponuda
Play ponuda