Otkrijte kada i na koji način treba koristiti kartice

Plaćanje s kreditnim i debitnim karticama ne funkcionira na isti način, pa je dobro znati razliku i u kojoj je prilici bolje koristiti jednu od njih. Isto tako, postoje mjesta na kojima je najbolje izbjegavati korištenje debitnih kartica. Provjerite zašto.

Glavna razlika između kreditnih i debitnih kartica je što se s debitne iznos transakcije, kada kupujete robu ili dižete novac, skida istog trena, a s kreditne nakon određenog vremena.

Specijalizirana stranica creditcards.com savjetuje da u sljedećih devet slučajeva treba izbjegavati plaćanje debitnom karticom.

1. Online plaćanje
Ukoliko dođe do problema prilikom online kupovine ili prilikom narudžbe proizvoda telefonom, debitna kartica nije dobar izbor, ali i zbog činjenice da su kod ovakvih oblika plaćanja moguće prijevare.

2. Plaćanje velikih iznosa
Kreditna kartica je sigurnija i u ovom slučaju jer ostavlja vremena da se stvar popravi ako nešto pođe krivo, kaže Chi Chi Wu pravna stručnjakinja američkog National Consumer Law Centra.

“Korisnik debitne kartice je puno manje zaštićen”, kaže Chi Wu ističući da je prednost i što se kod korištenja kreditnih kartica kod primjerice kupnje nekih proizvoda ili primjerice najma automobila nude dodatna osiguranja za pokriće.

3.Kada je potreban depozit
Kada neka kupovina zahtijeva ostavljanje pologa, korištenje debitne kartice treba izbjegavati. Uvijek treba koristit kreditnu karticu.

“Na taj način će trgovina imati svoj polog, a vama će još uvijek taj iznos biti dostupan na vašem računu”, kaže Petar Garuccio iz trgovačke grupacije American Bankers Association.

4. U restoranima
Debitne kartice nije poželjno koristiti u restoranima jer statistike pokazuju da se ondje vrlo često kradu. Uz to, restoran je jedno od rijetkih mjesta gdje karticu nakratko morate prepustiti drugoj osobi prilikom plaćanja usluge.

“Dobro poznati savjet glasi – ‘ne puštaj svoju karticu iz vida” – to jednostavno nije dobro”, kaže Susan Tiffany, direktorica Credit Union National Associationa.

5. Ako ste novi kupac
Prilikom prve online trgovine ili kupnje u trgovini nije dobro koristiti debitne kartice, ako prvi puta kupujete kod određene tvrtke. Najprije provjerite koji su uvjeti poslovanja, kako će vas kao kupca tretirati i kakva je kvaliteta robe koju ste kupili.

6. Kupujete sada, a robu ćete preuzeti naknadno
I u slučajevima kad plaćate odmah, a robu preuzimate naknadno plaćanje kreditnom karticom puno je bolji način nego debitnom. Na taj način bit ćete bolje zaštićeni ukoliko se kupovina iz nekog razloga zakomplicira.

7. Putovanja u budućnosti
Prilikom bukiranja putovanja uvijek koristite kreditne kartice, a ne debitne kartice. Ne dozvolite da vam odmah naplate putovanje na koje ćete ići za šest mjeseci ili za nekoliko tjedna. Uz to, napominju stručnjaci, ni hoteli nisu imuni na hakere i moguće zloupotrebe podataka.

8. Na benzinskim postajama i hotelima
Ovo su također dva mjesta na kojima je najbolje ne koristiti debitne kartice. Može vam se dogoditi da vas zbog malog propusta terete za iznos koji nije u cijelosti vaš.

9. Kad bankomat izgleda sumnjivo
U slučaju da primijetite da bankomat izgleda kao da je po njemu netko nešto “petljao” ili da je isključen, zaobiđite ga. Kriminalci su sve bolji kad je u pitanju postavljanje “skimmera”, uređaja za čitanje bankovnih kartica.

Povratak na Net.hr