Iako su itekako traženi, sve je manje mesara koji ih danas proizvode. U Mesnicama Fiolić kažu da ih ne rade jer "nemaju špeka i oko njih je puno posla". I zagorski mesari u tvrtki Mraz više ih ne proizvode, a kada su ih imali, kažu, stajali 75 kuna po kilogramu.
Na zagrebačkom Kvatriću čvarci se prodaju i 15 kuna skuplje, dakle za 90 kuna po kilogramu. Ispod pulta kod prodavačica sira i vrhnja nalaze se dvije vrste čvaraka, slavonski masni, koji stoje 80 kuna po kilogramu i oni posve suhi, stisnuti i tanki poput čipsa, čija cijena doseže nevjerojatnih 140 kuna.
Najpovoljnije cijene čvaraka su u Slavoniji, odakle taj proizvod izvorno i dolazi. No, i ondje su na tržnicama skuplji nego u mesnicama. Tako na osječkoj tržnici stoje 50 kuna, a kod mesara 35. Na požeškoj tržnici su 40 kuna, a u mesnici 35. U Vinkovcima na tržnici, pak, koštaju 50, dok ih mesari prodaju za 10 kuna manje.
Kako čvarak putuje, tako mu i cijena raste, pa je u Karlovcu na tržnici cijena 120 kuna za kilogram, a u Koprivnici 109 kn.
U selima kraj Vinkovaca prekupci otkupljuju čvarke za 20 kuna po kilogramu, a prodaju ih četiri, pet, a u Zagrebu i sedam puta skuplje, piše Večernji list. Prema riječima Stjepana Vusića, koji i sam proizvodi čvarke i zna koliki su troškovi, realna cijena čvarcima bila bi između 20 i 25 kuna za kilogram. Potkrjepljuje to i informacija da je za kilogram čvaraka potrebno oko osam kilograma sala, koje ne stoji više od tri do četiri kune po kilogramu.
U Konzumu Klaromovi čvarci stoje 118,99 kuna, a u Mercatoru 120 kuna po kilogramu. Istodobno, kilogram jeftinijeg pršuta, koji se i najviše prodaje, ondje se može kupiti već za 80 do 89,65 kuna, 200 g dimljenog lososa stoji 69 kn, a 30 g bijeloga mljevenog tartufa stoji 159 kuna, piše Večernji list.
Vezani članci:
arti-201010280450006 arti-201008180168006