Hoće li cijela Europa uskoro morati jesti istu hranu?

U nekoliko zemalja potpisuju se peticije protiv uredbe direktorata za sigurnost hrane i zdravlje potrošača EU komisije. Naime, neki smatraju da se uredbom koju predlae Europska komisija tržište sjemenja rezervira za velike kompanije, što diskriminira stare i autohtone sorte. Civilne organizacije poručuju da manje raznolikosti znači i slabiju kvalitetu hrane.

Ne stišava se bura uoči današnje rasprave u Bruxellesu o novoj direktivi kojom Europska komisija planira preurediti europsko tržište sjemenjem. Štoviše, u nekoliko europskih zemalja (Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija…) potpisuju se peticije protiv nove uredbe koju predlaže opći direktorat za sigurnost hrane i zdravlje potrošača Europske komisije, a za koju su u civilnom sektoru uvjereni da odražava interese multinacionalnih kompanija koje pokušavaju preuzeti potpuni nadzor nad proizvodnjom hrane, na štetu malih proizvođača i domaćih, autohtonih sorti.

Javni interes

Naime, aktivisti tvrde da će direktiva koja će danas biti predstavljena nadležnom odboru Europskog parlamenta postrožiti postupak registracije i certifikacije sjemenskih sorti, čime bi se blokirale mogućnosti malim sjemenarima da registriraju svoje sjemenske sorte i plasiraju ih na tržište. Dakle, tržište sjemenja bilo bi rezervirano isključivo za velike kompanije, što bi diskriminiralo stare i autohtone sorte, koje će biti izbačene iz prometa, piše Novi list.

Europske nevladine organizacije poručuju kako manje raznolikosti znači i slabiju kvalitetu hrane, zahtijevajući da se korisnicima i proizvođačima ponudi što raznolikiji izbor različitih sorti, među kojima posebno one sorte koje su prilagođene lokalnom podneblju, kako bi se smanjila upotreba gnojiva, pesticida i vode.

Slovenci na nogama

Tisuće europskih građana od svojih parlamentaraca i povjerenika u Bruxellesu stoga zahtijevaju da se usprotive takvoj direktivi o sjemenju. Slovenske nevladine organizacije pozvale su ovih dana u otvorenom pismu europskog povjerenika za okoliš Janeza Potočnika da glasa protiv nove direktive, oštro optužujući da predložena direktiva nije u skladu s očuvanjem biološke raznolikosti, pravima proizvođača hrane i zahtjevima potrošača.

Nevladinim organizacijama pridružuju se i neki stručnjaci. Dekan mariborskog Fakulteta za poljoprivredu dr. Mario Lešnik smatra da prihvaćanje nove direktive o sjemenju u njezinoj sadašnjoj varijanti predstavlja “neprihvatljivi rizik za neovisnost Slovenije” na području sjemenarstva.

Prema njegovim riječima, predložena regulativa značajno ograničava pravo ljudi da raspolažu prirodnim dobrima i sjemenjem koje nije ništa manje značajno od vode, zraka i zemlje. “Sjemenja autohtonih sorti izvor su biološke raznolikosti i lokalne tradicije jer imaju posebnost i identitet zavičaja, zbog čega su te sorte naše kulturno i prirodno bogatstvo”, podvlači mariborski stručnjak.

Hrvatske udruge pišu Mimici i europarlamentarcima

Ukupno 17 ekoloških udruga i udruga ekoloških poljoprivrednika na današnjoj će konferenciji za novinare u Zagrebu upozoriti kako pojedine odredbe nove europske regulative o sjemenju mogu imati katastrofalne posljedice za očuvanje i širenje tradicijskih sorta, što će osobito pogoditi obiteljska gospodarstva i ekološke poljoprivrednike. Udruge će predstaviti otvoreno pismo kojim će se povodom uredbe o sjemenju obratiti hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i Nevenu Mimici, budućem povjereniku u Europskoj komisiji.

Povratak na Net.hr