Počela rasprodaja

BURZE I DALJE TONU: Svijet je ozbiljno zabrinut, krenule rasprodaje

Nova snažna rasprodaja dionica pogodila je burze u Europi i Aziji, jer su, očito, investitori u strahu od dodatnog potonuća cijene nafte i crnih prognoza o budućnosti globalne ekonomije.

Burza u Frankfurtuu petak je potonula za 1,7 posto, Parizu 1,8 posto, a Londonu 0,7 posto.

Većina azijskih burza u petak je također u crvenom, sljedeći trend s Wall Streeta jer je, očito je, ponestalo optimizma u oporavak nakon nedavnog snažnog pada dionica u cijeloj Aziji.

Japanski Nikkei indeks danas je pao 2,7 posto, a onaj burze u Sydney za 1,6 posto, u Hong Hongu za 0,6 posto, a jedino je onaj u Šangaju porastao za 2,0 posto, prenose svjetske agencije.

Nervoza uhvatila investitore

“Kriza na globalnim tržištima dionica se danas ponovila, jer su investitori ostali nervozni. Nastavak slabosti u cijenama nafte i rastuća zabrinutost u pogledu rasta globalne ekonomije u velikoj su mjeri srušile cijene dionica na burzama”, izjavio je Manoj Ladwa, analitičar brokerske kuće TJM Partners.

“Izgleda da je ovo samo nastavak rasprodaje koja se prethodno dogodila u SAD i Aziji, i pokazatelj krhke i neizvjesne prirode tržišta u ovom trenutku”, komentirao je analitičar kompanije Oanda, Craig Erlam.

 Renault srušio CAC

Pariški CAC indeks u četvrtak popodne oslabio je za 2,0 posto na 4.301,42 poena, pogođen 20 postotnim padom dionica Renaulta, koje je uslijedio nakon što je policija ušla u pogone automobilske kompanije a u sklopu istrage oko manipulacija sa sustavom ispušnih plinova. Na kraju dana, nakon što su iz kompanije demantirali da su otkrivene nepravilnosti, a što je potvrdio i resorni ministar, dionica Renaulta se oporavila.

“SVIJET JE U NEVOLJI”: Bankar pojasnio svoju poruku o kataklizmičkim godinama

ALARMANTNA PORUKA BANKARA: Prodajte sve, stižu “kataklizmične godine”

Povratak na Net.hr