Britanci blokirali dogovor Švicarske i EU o hrvatskim radnicima

Velika Britanija je blokirala načelan dogovor Berna i Bruxellesa o slobodnom kretanju ljudi između Švicarske i Hrvatske, javlja švicarska televizija RTS.

16.4.2014.
12:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Švicarska je postigla rješenje s EU nakon što je prije odbila potpisati sporazum o slobodnom kretanju s Hrvatima, posljedicom švicarskog referenduma 9. veljače o uvođenju useljeničkih kvota, tvrdi RTS.

'Nije to ništa protiv Švicarske'

Britanija je, međutim, u utorak neočekivano zatražila stanku u pregovorima jer se radi o "važnom i osjetljivom pitanju", dok se o tome ne očituje britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Britanci kažu da to "nije ništa protiv Švicarske" već se jednostavno radi o pitanju "načela i europske procedure", javlja RTS.

Švicarska se vlada nadala da će pitanje s hrvatskim radnicima riješiti do Uskrsa što je sada propalo, dodaje isti izvor.

Kakav je dogovor?

Dogovorom bi se hrvatskim radnicima omogućio slobodni dolazak u Švicarsku putem vladine uredbe uz postupno uvođenje kvota. Prije dva tjedna RTS je javio da su Hrvatska i Švicarska postigle dogovor po kojem hrvatski radnici ne bi bili diskriminirani u Švicarskoj, a istodobno se omogućilo švicarskoj vladi da primjenjuje rezultate referenduma.

Švicarska i EU su još 15. srpnja prošle godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU.

Međutim, Švicarci su na referendumu u veljači ove godine izglasali odredbu o ograničavanju imigracije, nakon čega je Bern priopćio da više nije u mogućnosti potpisati već parafirani protokol.

Švicarska u lošoj poziciji

Europska komisija je na to reagirala suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus+, jer se time krši načelo slobode kretanja i diskriminira državljane jedne zemlje članice EU-a.

Švicarskoj se žuri riješiti problem s hrvatskim radnicima kako bi što prije mogli ponovo sudjelovati u navedenim istraživačkim programima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali