Ukradeno 20 miliona evra iz robnih rezervi

Kontrolom ustanovljeno da je nestalo 46000 tona pšenice i 32 tone kukuruza

Krađom pšenice i kukuruza iz robnih rezervi država je oštećena za oko 20 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve, završila je danas kontrolu svih skladišta tih žitarica u Srbiji.

Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je da od ukupno 77 kontrolisanih silosa, u sedam uopšte nema ili nedostaju velike količine robe, odnosno oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32 tone merkantilnog kukuruza. U još dva silosa su uočene nepravilnosti u skladištenju – rekao je Ljajić, a prenosi Beta.

On je najavio da će Radna grupa naredne nedelje Vladi Srbije predati kompletan izveštaj o svom radu sa predlogom mera koje treba preduzeti, a istovremeno će zatražiti i skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama.

Namera je, kako je istakao Ljajić, da se drugi državni organi, pre svega MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava, obaveste o utvrđenim nepravilnostima i razmerama pričinjene štete, kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Kontrola stanja kukuruza u pšenice u robnim rezervama urađena je na kvalitetan, profesionalan i ozbiljan način, uprkos poteškoćama i rizicima sa kojima se radna grupa susretala, zbog čega ću predožiti da predsednik Radne grupe, koji je zaposlen u Tržišnoj inspekciji, bude adekvatno nagrađen i unapređen u službi – istakao je Ljajić.

U Radnoj grupi su, pored predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, bili i ljudi iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za robne rezerve.

Povratak na Net.hr