Nema dokaza protiv Beka?

Niko od šestoro uhapšenih ne priznaje krivicu

Prema pisanju “Blica“, tokom saslušanja bivšeg ministra Predraga Bubala, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još šestoro koji su u petak uhapšeni zbog prodaje državnih akcija „Luke Beograd“, niko od okrivljenih nije priznao da je počinio krivično delo, ali su neki potvrdili da nisu preduzimali radnje koje su bili u obavezi da preduzmu. Bilo je i prebacivanja odgovornosti sa jedne na druge za nekontrolisanje privatizacije „Luke Beograd“.

Tužilaštvo za organizovani criminal je naložilo sprovođenje istrage i zatražilo pritvor za svih osmoroprivedenih.

S druge strane sagovornik „Blica“ koji je insistirao na anonimnosti, kaže da se sada utvrđuje odgovornost predstavnika države koji su odlučili da prodaju državne akcije „Luke Beograd” preduzeću „Vordfin” koje je u vlasništvu Milana Beka i Miroslava Miškovića, protiv kojih nema dokaza da su podstrekivali da akcije budu prodate ispod cene.

Beko je ponudio cenu i predstavnici države su je prihvatili znajući da je ona ispod realne procene. On ništa nije potpisivao i utvrđuje se odgovornost ljudi iz državnog aparata koji su omogućili da država bude oštećena za najmanje 5,7 miliona evra. Međutim, istraga se nastavlja ispitivanjem poslovanja „Luke Beograd“ nakon privatizacije – kaže izvor „Blica”.

U petak posle podne je uhapšeno osmoro zbog sumnje da su prodajom akcija Luke po nižoj ceni oštetili budžet za najmanje 5,7 miliona evra.

Prijava Uprave kriminalističke policije odnosi se na prodaju državnog paketa akcije „Luke Beograd“ iz Akcijskog i PIO fonda. Država je bila vlasnik oko 41 odsto akcija Luke, a septembra 2005. kompanija iz Luksemburga „Vorldfin“, u vlasništvu Milana Beka i Miroslava Miškovića, nudi 800 dinara po akciji.

Država je prodala svoj paket, kao i velika većina malih akcionara. Predstavnici uprave Luke, bivša direktorka Miroslava Drobac i finansijski direktor Dušan Kosovac, terete se da nisu dostavili prospekt Luke i da nisu uključili akcije na tržište kapitala na Beogradsku berzu. Oni se terete da su prikrili i proglasili za poslovnu tajnu podatak da je vrednost imovine Luke 2004. bila veća od 90 miliona evra.

Nakon toga su od Instituta ekonomskih nauka naručili procenu imovine, kapitala i akcija, a s nalazima Instituta bili su upoznati rukovodioci Luke, ali i Ministarstvo privrede s Bubalom na čelu, Agencija za privatizaciju s Miodragom Đorđevićem na čelu, izvršnim direktorom Goranom Mrđom, i direktorom za tržište kapitala Aleksejem Misalovićem, kao i Akcijiski fond s Aleksandrom Gračancem na čelu, i direktorkom za analizu prodaje Jasminom Dragutinović. U septembru je Bekovo i Miškovićevo preduzeće dalo ponudu za preuzimanje akcija, a predstavnici državnih institucija i Luke se terete da su prihvatili ponudu iako su znali da akcije vrede više od ponuđene cene.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr