Banke pronašle rješenje za naplatu 'izgubljenog' – i to opet po džepu građana

Kad čovjek čuje da su cijene financijskih usluga u posljednje četiri godine skočile za trećinu, taj ga podatak i ne dira previše, ali kad dobije obavijest od banke da mu dogodine paket tekućeg računa poskupljuje sa 75 na 90 kuna, onda je priča drugačija.

”Ruku na srce, ni 75 kuna nije malo, ali od siječnja iduće godine plaćat ću 20 posto više. Kad se sjetim da je taj paket, kad sam ga prije desetak godina uzimao u banci, koštao četrdesetak kuna, a bit će 90, nije mi baš svejedno”, ispričao je za Slobodnu Dalmaciju jedan Splićanin, uvjeren da tako plaća činjenicu da su bankama smanjeni prihodi zbog snižavanja najviših kamata i kamata na stambene kredite u švicarcima, na što ih je prisilio zakon o potrošačkom kreditiranju.

U spomenutoj banci to nisu komentirali. Kažu, uobičajena je praksa da usklađuju naknade za proizvode i usluge jer za njih imaju troškove, a u obzir uzimaju i naknade u drugim bankama.

Zbogom povlastice

”Isto tako, tendencija banke je cjenovno ujednačavanje portfelja istovrsnih paketa kako bi klijenti za sličan proizvod plaćali što ujednačeniju cijenu.”, navode u banci.

Ako vam se ne sviđa, možete prijeći na goli osnovni model tekućeg računa kojem je mjesečna cijena devet kuna. A to je 10 puta jeftinije nego 90 kuna mjesečno i godišnje dođe 108, umjesto 1.080 kuna.

Promjena paketa

”Klijent može pisanim podneskom otkazati ugovor o paketu sukladno otkaznom roku. Povlaštene kamatne stope po stambenim i gotovinskim kreditima korisnik paketa postiže i zadržava jedino za vrijeme njegova korištenja. A za povoljniju naknadu za obradu kredita banka neće prilikom gašenja paketa tražiti povrat sredstava. Isto tako, uslugu gašenja paketa banka ne naplaćuje”, rekli su nam iz banke.

To znači da onaj tko je dobio popust od 0,50 postotnog boda na kamatu, otkazivanje paketa plaća tolikim rastom kamate, dok mu banka neće tražiti da vraća popust na naknadu za obradu kredita. I to je jednim dijelom tajna veza koja ljude veže uz ovakve pakete.

Povratak na Net.hr