Jovanović nabrojao grijehe Olimpijskog odbora – lista je podugačka!

Vlada je donijela zakon o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a ministar Linić je predstavio zakon o leasingu koji omogućava da europske leasing kuće djeluju na hrvatskom tržištu. Dvadeset leasing tvrtki u Hrvatskoj vrijedi 22 milijarde kuna i imaju na stotine milijuna kuna dobiti.

Za djelovanje tih društava kod nas bit će im potrebna dozvola HANFA-e. Donesena je i uredba o uvjetima za utvrđivanje i gubitak statusa izbjeglice, prognanika, odnosno povratnika. Odlučeno je i o visini financijske potpore prognanicima i povratnicima.

Ukoliko povratnik ili prognanik prima manje od 500 kuna mjesečno po članu obitelji, a samostalno je organizirao domaćinstvo, on ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u visini razlike prihoda po osobi do iznosa od 500 kuna. Oni bez prihoda imaju pravo na 500 kuna mjesečno po osobi, a prognanik ili povratnik koji nema prihoda a organizirano je smješten u objektu organiziranog smještaja, ostvaruje pravo na mjesečnu financijsku potporu u iznosu od 100 kuna po osobi.

Vlada je raspravljala i o programu energetske obnove zgrada javnog sektora. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je da će obnova pokrenuti 400 milijuna kuna vrijedne investicije.

Bajićev izvještaj prošao Vladu uz pokoju primjedbu

Saboru Vlada predlaže prihvaćanje izvještaja Državnog odvjetništva za 2012. godinu. Vlada je imala nekoliko primjedbi, koje se uglavnom vežu za tužbe koje Hrvatska gubi pred Europskim sudom za ljudska prava. Orsat Miljenić izrazio je zabrinutost zbog istraga vezanih za ratne zločine i naveo kako ih treba intenzivirati. Također, potrebno je uskladiti gonjenje građana tako da se ne događa i po prekršajnom i po kaznenom postupku za isto djelo. Preporuka je i da se pojača i izvrši preostali upis zemljišnih knjiga do 2015. godine te da se uredi postupanje DORH-a prema odredbama Obiteljskog zakona.

Izvještaj HOO-a je ‘šminka’ za milijune nenamjenski potrošenog novca?

Ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović predložio je Vladi da se ne prihvati Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu. Nabrojao je zatim niz prekršaja Zakona o sportu, ali i otvoreno zazvao Državno odvjetništvo da se pozabavi njihovim nenamjenskim trošenjem novca uz napomenu da podaci govore o sumnji u zloporabu položaja i ovlasti uprave kojom predsjeda Zlatko Mateša.

Jovanović prije svega zamjera što je HOO napravio niz pozajmica koje nisu prošle proceduru niti je o njima donesena valjana odluka. Pozajmice su išle prema Sportskoj televiziji, a njeno financiranje iz sredstava koja HOO dobiva od države nije predviđeno.

“Zabilježena su neprimjerena izdvajanja za plaće. Plaća predsjednika HOO-a bila veća od premijerske”, kazao je Jovanović, navodeći i kako je na plaće potrošeno 11.565.000 kuna te da je za 58 zaposlenih prosječna bruto plaća 12 000 kuna. Administrativni referent u HOO-u prima 9.000, a u njegovom ministarstvu 4.000 kuna, naveo je za primjer.

Olimpijska akademija, nadalje, dijelila je diplome bez održavanja nastave i ispita!

“Kad smo najavili proračunski nadzor, izvršena je šminka izvješća za 2012. godinu, jer su tek u svibnju 2013. svi prihodi svedeni na razinu rashoda”, naveo je Jovanović, dodajući da su obrazloženja za to bila “apsurdna”. Zaključio je da zbog svega navedenog ne može se dati pozitivno očitovanje na ovo izvješće.

“Ovo nisu dobri podaci. Vidjet ćemo ima li tu čega ili nema ničega”, kazao je Milanović, najavljujući za budućnost ozbiljniju kontrolu HOO-a, koji je korisnik proračunskog novca.

Vrući zatvoreni dio

Na zatvorenom djelu sjednice Vlade ministar prometa predložio je razrješenje nekoliko članova uprava Autocesta Rijeka-Zagreb i HŽ Carga.

Smijenjen će biti Željko Denona, dosadašnji predsjednik Uprave ARZ-a, a novi predsjednik će biti Josip Šale. Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. predlaže se, navodi se u priopćenju Vlade, opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Ivana Leškovića i članova Vlade Hanžeka i Zlatka Martića te imenovanje novog predsjednika Danijela Krakića.

Zbog odlaska na tu dužnost, Skupštini društva predlaže se i opoziv Danijela Krakića kao člana Nadzornog odbora, na prijedlog navedenog Povjerenstva, a na inicijativu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tvrtke nisu ispunile ciljeve

Smjene dolaze nakon što navedene tvrtke nisu ispunile zadane ciljeve i zadaće, kaže ministar Siniša Hajdaš Dončić. Na ministrove tvrdnje da tvrtke nisu ispunile zadaće Denona je kazao HTV-u:

“Mi smo i ministra izvijestili na posljednjoj skupštini, te je primio na znanje uštedu koju bi ostvarili na obje tvrtke samo na troškovima osoblja u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje”.

“Nova će uprava imati zadatak u mjesec dana zbrinuti 1.500 od 2.800 zaposlenih i srezati troškove. Ako to ne učini, stečaj im ne gine”, poručio je ministar.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr