PAŽNJA!

ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Švicarski franak mogao bi nas ponovno šokirati

Kriza sa švicarskim frankom, koja je tresla svijet prije godinu dana, mogla bi se ponoviti, upozoravaju financijski analitičari.

Investicijski menadžer u tvrtki GAM Joachim Corbach tvrdi da bi švicarski franak opet mogao dovesti do previranja jer burzovni mešetari grade kratkotrajne pozicije ili se klade protiv rasta vrijednosti određene valute, piše The Bangkok post.  “Tržišta imaju kratko pamćenje. Franak se od rujna stabilizirao na 1,8 do 1,10 u odnosu na euro i ulagači su počeli s gradnjom kratkih pozicija. Je li tržište opet potcjenilo isti rizik?” upitao je Corbach.

No, Jamil Ahmad iz tvrtke FHTM je puno oprezniji pri procjenama. “Uzmemo li u obzir da više nema minimalne stope razmjene u odnosu na euro, mislim da nema izravnog rizika od ponovnog šoka tržišta. Postoje glasine da će Švicarska nacionalna banka ponovno intervenirati i otkupljivati euro”, kaže Ahmad, dodajući da ta glasina nikad nije potvrđena te kako nije poznato koji bi nivo odnosa između eura i franka trebao biti postignut.

Mjere za amortiziranje rizika

Burzovne tvrtke provele su brojne mjere kako se rizik ne bi ponovio pa tako Favad Razakzada iz Foreksa kaže kako je prošla kriza bila znak za buđenje onima koji su je uspjeli prebroditi te da su oni sada bolje pripremljeni i da su uveli mjere za amortiziranje rizika.

Podsjetimo, Švicarska nacionalna banka iznenadila je burze i financijska tržišta lani 15. siječnja kada je neočekivano odustala od napora da zaustavi rast franka u odnosu na euro. Vrijednost franka je odmah porasla, izazivajući nemire na financijskim tržištima diljem svijeta.

NADA ZA DUŽNIKE: Švicarci će rušiti franak jer je prejak pa su ušli u recesiju

Povratak na Net.hr