Izašli smo iz krize, ali...

ANALITIČAR GODINE: “Građani još dugo neće moći kupovati automobile i stanove”

“Nedvojbeno je da smo izašli iz krize, a Milanović je u krivu ako misli da je to rezultat njegove Vlade. To je posljedica inercije jer se privatni sektor izborio za svoju poziciju. Ulazak u EU je otvorio granice i ojačao tržište”, ocjenjuje analitičar Damir Novotny.

Na dodjeli Nagrade Gorazd Nikić u četvrtak, u organizaciji Privrednog vjesnika, za Ekonomskog analitičara 2015. godine, Damir Novotny dobio je nagradu za ekonomskog analitičara godine, u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.

Po primitku nagrade, ocijenio je da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh. Pesimistični Novotny, i to na dan  kada je Europska komisija povećala procjenu rasta BDP-a i najavila da bi zaposlenost trebala padati, za N1 Televiziju obrazložio je svoj stav.

DOBRE VIJESTI: Europska komisija povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 2,1 posto

Milanović je u krivu

“Nedvojbeno je da smo izašli iz krize, a Milanović je u krivu ako misli da je to rezultat njegove Vlade. To je posljedica inercije jer se privatni sektor izborio za svoju poziciju. Ulazak u EU je otvorio granice i ojačao tržište”, smatra Novotny.

Damir Novotny
Damir NovotnyFoto: Borna Filić/PIXSELL

Optimizam s europskog tržišta prelio se i na ovo hrvatsko, smatra on. “Španjolska je, primjerice, stvorila 300 tisuća novih radnih mjesta. Dakle, hrvatska ekonomija jest ušla u novi ciklus, no još stagnira.”

Analitičar godine mišljenja e da će trebati još puno vremena da se oporavimo: “Godinama je vladin sektor štitio svoj pložaj, a privatna su se poduzeća restrukturirala. Smanjivali su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Počeli su u krizi štedjeti, i tako je i štednja građana porasla u zadnje dvije godine. Dakle, svi su se prilagodili novim okolnostima na tržištu. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova”.

Pritisak države na poduzeća

Upozorava da se stvara snažan pritisak od strane države na poduzeća, i da zbog toga ne možemo idućih godina očekivati brži ekonomski rast.

“Prije svega se moraju u red dovesti javne financije, a da se javni dug smanji država bi morala privatizirati veliki broj poduzeća. Recimo, država je vlasnik više od 400 poduzeća, od kojih su mnoga nebitna”, kazao je Damir Novotny za N1 Televiziju.

“IZVJEŠĆE IMA TEMELJE U NAŠOJ VLADI”: Bivši ministri tvrde da je za veću procjenu rasta BDP-a zaslužna bivša vlada

NAJVIŠE OD 2008. GODINE: Gospodarstvo skočilo za 2,8 posto

LALOVAC: “Ne ostavljam kosture u ormaru a odlazim u gospodarstvo”

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr