Amerikanci i Rusi 'zaratili' zbog INA-e

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj. Riječ je o besramnom pritisku, stoji u priopćenju, a njegov je cilj isključiti mogućnost ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, što je u suprotnosti s općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje.

Priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova objavila ruska agenciji Tass.

“Prema izvješćima tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj senator Christopher Murphy iz Connecticuta nastojao je dobiti od visokih hrvatskih dužnosnika obećanje da neće dopustiti da INA, vodeća naftna i plinska kompanija zemlje, proda dionice potencijalnim ruskim investitorima u slučaju da prekine suradnju sa svojim mađarskim partnerom (MOL-om)”, priopćio je odjel za informiranje i tisak ruskog ministarstva vanjskih poslova a prenosi HRT.

U priopćenj se navodi kako je Murphy isto tako pokušao uvjeriti hrvatske domaćine da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage.

Sastanak u Zagrebu

Senator Murphy, predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata, posjetio je Hrvatsku prije desetak dana, a s njegovih susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem . Ured predsjednika i vlada su izdali štura priopćenja da je bilo riječi o jačanju suradnje SAD-a i Hrvatske među ostalim i u energetici.

Prenoseći Murphyjev blog mediji su kasnije navodili kako je Murphy od hrvatskih dužnosnika dobio jamstva da neće prodavati dionice ruskom naftnom divu Gazpromu, koji bi problem između hrvatske vlade i mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava i budućnosti tvrtke rado riješio otkupom dionica obiju strana. Mediji su također pisali da Hrvatska želi prodati ruske i kupiti američke helikoptere Blackhawk.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr