AKO NISTE ZAVRŠILI FAKS: / 10 najbolje plaćenih poslova koji ne zahtijevaju diplomu

Pronaći dobro plaćeni posao bez diplome nije lako, ali još se uvijek nađu radna mjesta na kojima možete sasvim pristojno zaraditi iako možda niste završili fakultet.

19.7.2015.
8:04
YouTube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanska tražilica za posao Adzuna izvukla je podatke iz više stotina tisuća slobodnih radnih mjesta tijekom prošle godine kako bi otkrila koje vrste zaposlenja nude najvišu prosjećnu plaću – čak i ako nemate sveučilišnu diplomu.

10. Novinar

Prosječna godišnja plaća: 332,909 kuna

Iako danas sve više novinara ima diplome, još je uvijek moguće upasti u struku bez formalnih kvalifikacija - sve što vam treba dobra je priča i sposobnost pisanja.

9. Vojničko osiguranje

Prosječna godišnja plaća: 377,524 kuna

Vrhunskim osiguranjem dominiraju bivši pripadnici oružanih snaga. Poslodavci cijene iskustvo u procjenjivanju opasnosti, kao i organizacijsko i logističko iskustvo.

8. Upravljač opasnim otpadom

Prosječna godišnja plaća: 394,357 kuna

Firme poput Veolie i Suez Environment uklanjaju gadne nusproizvode koji nastaju na mjestima poput bolnica, tvornica pesticida ili rafinerija nafte. Zbog nužnih vještina i brige potrebne pri zbrinjavanju takvih produkata, kao i zbog potencijalne opasnosti koju takav otpad predstavlja onima koji ga uklanjaju, poslovi u tom sektoru dobro su plaćeni.

7. Upravitelj ljudskih resursa

Prosječna godišnja plaća: 415,736 kuna

Iako možda i nije najglamurozniji posao u uredu, upravitelj ljudskih resursa vjerojatno je među najkorisnijima. Brine se da su svi zadovoljni da ured radi kako treba i da svi budu plaćeni na vrijeme. Iako se u osnovi radi o administrativnom poslu, njegova važnost znači da su upravitelji ljudskih resursa uglavnom dobro plaćeni.

6. Zračni kontrolor

Prosječna godišnja plaća: 441,170 kuna

NATS, britanska Nacionalna služba zračnog prometa, održava tečajeve za ljude koji žele ući u struku zračnih kontrolora. Tečaj traje minimum 5 mjeseci ali može i do 11, ovisno za što se želite specijalizirati.

5. Radnik u nuklearnoj elektrani

Prosječna godišnja plaća: 478,888 kuna

Dvije riječi - Homer Simpson. Dok gotovo svi na višim položajima u nuklearnoj industriji imaju akademske kvalifikacije, još uvijek postoje poslovi koji to ne zahtijevaju. Ipak, i za većinu tih poslova potrebne su specijalizirane vještine, koje se mogu steću u Nacionalnoj akademiji za vještine.

4. Radnik na naftnim platformama

Prosječna godišnja plaća: 530,122 kuna

Rad na naftnoj platformi može značiti dugotrajan, težak i opasan posao. Neki rade u smjenam od 12 sati, a na platformi se ostaje mjesecima. Tipični poslovi uključuju održavanje opreme, operacije bušenja, rad na platformi i upravljanje platformom. Zbog dugih smjena i dugotrajnog ostanka na moru, poslodavci plaćaju dobro da privuku bolje radnike.

3. Trgovac na burzi roba

Prosječna godišnja plaća: 570,095 kuna

Još uvjek ima dosta trgovaca koji su se počeli baviti poslom čim su završili školu. Darovitost za matematiku i brzi govor važniji su od diplome. Poput većine poslova na popisu, trebaju vam specifične kvalifikacije za posao.

2. Gradnja rudnika

Prosječna godišnja plaća: 605,033 kuna

Poput rada na naftnim platformama, gradnja rudnika može biti težak posao koji vam oduzima mjesece života odjednom. Većina industrije nalazi se u prekomorskim zemljama. Početni poslovi mogu zahtijevati posebne dozvole koje vam omogućuju upravljanje strojevima poput buldožera. Građevinska iskustva drugih vrsta mogu biti korisna.

1. Trgovac na tržištu dionica

Prosječna godišnja plaća: 639,810 kuna

Kao i s tržištem roba, još je moguće trgovati dionicama bez diplome dokle god ste dobar prodavač - i imate nužna odobrenja. Program CISI Tržišta kapitala se može proći bez diplome, ali kandidati moraju proći test etičnosti. Samo se ne ponašajte kao Leonardo DiCaprio u Vukovima s Wall Streeta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali