Vrijeme pripreme: 3 h 25 min
Kalorije: 311
Masnoće: 17 g
Ugljikohdrati: 38,88 g
Proteini: 4,04 g
Kolesterol: 51,98 mg
Natrij: 140,7 mg
Sastojci:
2 šalice brašna - po mogućnosti crnog
2 1/2 šalice šećera - po mogućnosti smeđeg
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 šalica maslaca
1 1/2 šalica mlijeka
3/4 šalice kakaa u prahu
2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
2 žličice ekstrakta vanilije
1 1/2 šalica oraha
Upute za kuhanje:
1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva celzijusovih. Nauljite kalup i posipajte brašnom.
2. U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, sodu bikarbonu i sol, pa dobro izmiješajte dok se ne ujednači.
3. U tavi, na srednjoj vatri izmiješajte maslac, mlijeko i kakao. Neka prokuha, a vi neprestano miješajte dok se maslac ne istopi.
4. Dobivenu smjesu s kakaom ubacite u smjesu s brašnom, pa dobro umijesite. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije, pa miješajte dok i to ne postane ujednačena masa.
5. Stavite u kalup i pecite nekih 15 minuta ili dok zabodena čačkalica ne izađe čista.
6. Izvadite kalup, a pećnicu ostavite upaljenu na 180 stupnjeva. U poseban kalup naslažite polovice oraha pa pecite 10 minuta. Ostavite da se ohlade i složite na vrh svakog budućeg komada kolača.
7. Zatim ga potpuno premažite čokoladnom glazurom i ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi, tako da se glazura stvrdne.
8. Izrežite na male kvadrate i poslužite, ili pokrijte aluminijskom folijom i čuvajte 2 dana na sobnoj temperaturi.