Mediteranska dijeta temelji se na maslinovom ulju i bogata je povrćem, voćem, laganim sirevima i ribom, još od antičkih vremena uobičajeni jelovnik Mediterana. 50-ih godina zanemarena je i proglašena kuhinjom siromašnih, a maslac, masti životinjskog porijekla, komercijalni margarin i crveno meso zauzeli su vodeće mjesto u kulinarstvu. U ime prirodne hrane i dobrog zdravlja i prešućenih ali svima jasnih posljedica konzumiranja nekih drugih masti, posljednjih je godina na stolovima ponovo mediteranska hrana koja se zasniva na maslinovom ulju.
Prehrana koja ne koristi masnoće životinjskog porijekla u velikom postotku smanjuje postotak srčanih oboljenja i problema s visinom kolesterola u krvi. Stoga je jasno da je prehrana ili dijeta na osnovi tjestenina, svježeg voća, povrća i ribe a uz dodatak maslinovog ulja upravo znanstveno potvrđen izbor. Uz dodatnu činjenicu da je upravo maslinovo ulje najlakše probavljivo od svih ulja i posjeduje visoku nutricionističku vrijednost.
Hranite se mediteranski: lagano, zdravo i na bazi maslinovog ulja.