'Zbog bijelaca i katolika se osjećamo nelagodno'

Kontroverzni britanski dvojac Gilbert & George je u zagrebačkom MSU postavio svoju izložbu Jack Freak Pictures, u kojoj vrlo kritički promatraju današnje društvo.

11.6.2010.
13:09
VOYO logo

Zvijezde moderne umjetnosti Gilbert & George su dan prije otvaranja svoje izložbe Jack Freak Pictures obišli i stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti, prenio je Jutarnji list.

Poznati po svojim konzervativnim stavovima i neiscrpnom smislu za humor, art-dvojac već 40 godina uspješno surađuje, a 2007. su predstavljali Ujedinjeno Kraljevstvo na venecijanskom Bijenalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako su uspjeli svih tih godina ostati zajedno odgovaraju: "Nas dvojica smo već kao klinci zajedno ostali zarobljeni izvan sustava."cate-201006110270004

"Nemojte krivo shvatiti, ne treba se bojati odbačenosti, iz nje su proizašle sjajne stvari koje izgrađuju karakter."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikama MM i Bomb, Gilbert i George su, kako kažu, predvidjeli teroristički napad na podzemnu željeznicu u Londonu.

"MM i Bomb jako su važni jer su predvidjeli terorizam. Bomb je nastao prije napada na podzemnu željeznicu u Londonu, a MM s neboderom koji se ruši, prije pada WTC-a. Posvuda je krv, ljudsko meso, stradanja... " nastavljaju dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naš prvi rad u kojemu je mobitel. Sjećate se kako je bila velika tragedija, a mnogi su zvali preko telefona da umiru? Smatramo da smo predvidjeli događaje jer živimo u muslimanskoj četvrti i podsvjesno smo mogli naslutiti da se nešto događa. Po cijelom su kvartu bile naljepnice s natpisima: antidemokracija, antiedukacija, antiabortusi...", izjavili su Gilbert i George.

Zbog svoje izoliranosti od svijeta dvojcu ni u Hrvatskoj nije ugodno: "U Hrvatskoj, gdje su gotovo svi bijelci i katolici, nije nam svejedno. Tu smo tri dana i već sam pomalo nervozan. Život u velikom gradu je lekcija iz tolerancije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo