Zaviša i drugi stripovi iz Plavca

Zagrebački nakladnik Vedis d.o.o. objavio je monografiju o proslavljenom hrvatskom strip-crtaču Žarku Bekeru, pod naslovom Zaviša (i drugi stripovi iz Plavca).

5.5.2010.
15:27
VOYO logo

Žarko Beker (rođen 1936. u Zagrebu) popularnost je stekao stripovima koje je 50-ih i 60-ih godina objavljivao u Plavom vjesniku, specijaliziranom tjedniku novinske kuće Vjesnik, namijenjen djeci, kasnije omladini, koji je izlazio od 1954. do 1973. godine.

Beker, čiji se stripovi odlikuju crtačkom elegancijom te tematskom, stilskom i žanrovskom raznovrsnošću, zajedno sa svojim kolegama Maurovićem, Neugebauerom, Dovnikovićem, Delačem, Radilovićem i ostalima, Zagreb i Hrvatsku u to je vrijeme pozicionirao kao jednu od metropola i središta europskog stripa, navodi nakladnik Vedis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj monografiji Žarko Beker je predstavljen sa svojim najpopularnijim i najvažnijim stripom Zaviša, povijesno-nacionalne tematike o pustolovinama viteza-lutalice u razdoblju ranog srednjovjekovlja na našim prostorima, za kojeg je scenario napisao književnik Zvonimir Furtinger.

Tu je i groteskni lik Špiljko te neobični super-herojski strip Magirus čija se radnja odvija pod morem. Za ova dva stripa Beker se pokazao i kao odličan scenarista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U monografiji je i autorova stripografija, kao i veliki bio-bibliografski intervju u kojem je Beker naglasio kako je, usprkos svemu, ''Strip - radost i veselje!".

Kao četvrti naslov u biblioteci Bolja prošlost, u kojoj su dosad predstavljeni Frano Gotovac, Vladimir Delač i Andrija Maurović, monografiju Zaviša (i drugi stripovi iz Plavca), za tisak je priredio Veljko Krulčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo