Zašto je Hitler zaslužan za 'Najljepši muzej na svijetu'?

Najljepši muzej na svijetu naziv je izložbe u novom muzeju Folkwang u Essenu na kojoj se prvi puta nakon 1937. godine mogu vidjeti remek djela koja su nekoć pripadala stalnoj postavi muzeja.

19.3.2010.
17:03
VOYO logo

Izložba najljepši muzej na svijetu jedna je od rijetkih koja daje odgovor na pitanje – „ Što bi bilo kad bi bilo…?“ – „Što bi bilo da nacisti 1933. godine nisu preuzeli vlast? Kako bi se to odrazilo na umjetnost i umjetničke kolekcije i postave muzeja u ovoj zemlji?“

Sudeći prema izloženim radovima koje će posjetioci u Essenu imati prilike vidjeti sve do srpnja ove godine, može se u svakom slučaju reći – Da nije bilo Hitlera i njegovih nacionalsocijalista, Muzej Folkwang bio bi ostao „najljepši muzej na svijetu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ga je tim riječima nakon svoje posjete 1932. godine, opisao jedan od osnivača Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku ( MOMA), Paul J.Sachs, piše Deutsche Welle.

Sličnu fascinaciju mogli osjetiti posjetioci i dan danas. U središtu izložbe nalazi se naime rekonstrukcija zbirke koju je još 1902. godine počeo sakupljati Karl Ernst Osthaus i koja je kratko nakon njegove smrti stigla u essenski muzej (1921). Ovdje ju je preuzeo i nastavio nadopunjavati ondašnji direktor Ernst Gosebruch i to do razmjera svjetske veličine i (do tada) gotovo neviđenog obujma, ali i značaja po pitanju moderne umjetnosti. No, dolaskom nacista na vlast, brutalno je prekinut razvoj i rast ove zbirke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1937. godine nacionalsocijalisti su zaplijenili 1.456 radova ove izbirke, među njima 139 platna koja su još iste godine u Münchenu na izložbi pod naslovom Izopačena umjetnost prikazali javnosti, a kasnije i počeli prodavati zainteresiranim muzejima i privatnim sakupljačima u čitavom svijetu. 20-tak radova ove zbirke nakon Drugog svjetskog rata ponovno su otkupljena, odnosno, vraćena u essenski muzej.

Danas, više od 70 godina kasnije, kustosu Uweu M. Schneedeu pošlo je za rukom u Folkwang, barem na četiri mjeseca, vratiti još dodatna 35 platna, skulptura, crteža i grafika., piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I upravo su tako ovom „podrškom“ iz muzeja iz čitavog svijeta svoj put kući pronašla remek djela majstora moderne umjetnosti poput Francka Marca, Oscara Kokoschke, Vasilija Kandinskog, Van Gogha, Henrya Matissea i Emila Noldea.

Osim njihovih platna, na izložbi mogu vidjeti i radovi izvaneuropske umjetnosti poput maski iz Japana, ceremonijalnih objekata iz Oceanije, umjetnički radovi Kine i Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba Najljepši muzej na svijetu ne pruža samo jedinstvene i dragocjene trenutke ispred platna i izloženih skulptura već i ponovno otvara bolno poglavlje njemačkog suočavanja s prošlošću i to ne samo onom u doba vladavine Adolfa Hitlera već i onom poratnom – spomenuti grof je naime samo nekoliko godina nakon rata bio u potpunosti rehabilitiran i sve do svoje smrti 1961. godine primao punu mirovinu nekadašnjeg direktora muzeja, piše Deutshe Welle.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo