Zar ne bi bilo divno vidjeti ovaj spomenik u njegovom starom sjaju?

Nadležnim gradskim tijelima grada Vukovara i Ministarstvu kulture je nedavno upućena inicijativa za obnovu spomen-parka Dudik u Vukovaru, djelu istaknutog arhitekta Bogdana Bogdanovića.

1.7.2013.
15:42
VOYO logo

Vukovarski spomen-park Dudik uređen je 1980. godine po projektu istaknutog arhitekta Bogdana Bogdanovića, a nalazi se u vukovarskom naselju Mitnica, u današnoj ulici Marije Jurić Zagorke, na lokaciji na kojoj je tijekom fašističke okupacije pobijeno nekoliko stotina civila i partizana. Pet stožaca simbolizira plamen, a uokolo se nalazi niz kamenih cvjetova s epitafima koji veličaju slobodu. Ime parka dolazi od starih dudova koji i danas tamo rastu, iako je veliki dio stradao u zadnjem ratu kad je devastiran i sam spomenik.

U inicijativi, koja je pokrenuta u sklopu projekta 1POSTOZAUMJETNOST, podsjeća se da je Dudik zaštićeni spomenik kulture i da za njegovu obnovu postoji i zakonska obaveza. Osim afirmacije antifašizma, obnova spomenika podrazumijeva i nužno uređenje čitavog prostora spomen-parka kao vrijednog i važnog u konteksu urbaniteta Vukovara, a što inicijativa zagovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz niz strukovnih organizacija poput Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i Hrvatskog dizajnerskog društva, inicijativu podržava i niz drugih nevladinih organizacija i uglednih pojedinaca iz područja kulture i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo