VIDEO: / U Varšavskoj je razoren koncept braka!

18.10.2010.
1:56
VOYO logo

Festival je uvodnim govorom u kinu Europa u Varšavskoj ulici svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dok su istome nazočili predsjednik Ivo Josipović te zamjenik ministra kulture, Srećko Šestan. Novina ovogodišnjeg izdanja ZFF-a je i novoutemeljena nagrada Albert Kapović, nazvana prema prerano preminulom utemeljitelju Hrvatskog audiovizualnog centra, koju je u ime Hrvatske udruge producenata Dana Budisavljević dodijelila voditeljici Deska, Martini Petrović, zaslužnoj za dobivanje većine novčane potpore za razvoj projekata i potporu filmskim festivalima.

Publiku je pozdravio i švedski redatelj Jörgen Bergmark, čiji je film Razumno rješenje otvorio ovogodišnje izdanje festivala. Riječ je o Bergmarkovom prvom dugometražnom filmu kojim je, rekli bi mnogi, razoren koncept braka, priči o neobičnom ljubavnom četverokutu i preljubu u zrelim godinama. Komične situacije dok se raspliće priča dva bračna para koji se nađu u ljubavnom četverokutu publiku su držale na mjestu dok kraja filma koji je, kao i mnogi ljubavni filmovi do sada, pokazao da ljubav zaista ponekad kroči čudnim putevima, da nije predvidiva, ali i da često ne vidimo koliko je dragocjeno ono što se nalazi pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nagradu ZFF-a Zlatna kolica natječe se jedanaest dugih, deset kratkih i šesnaest dokumentarnih filmova u glavnom programu, te jedanaest kratkih hrvatskih filmova u programu Kockice. Za vrijeme trajanja festivala u tjedan dana bit će prikazano 95 filmova u pet kinodvorana, kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti, a dio programa prikazat će se u Zadru i u Rijeci.

Festival će obilježiti filmovi o problemima djece i mladih te iznimno jak dokumentarni program. Kao zanimljivost ovogodišnjeg festivala najavljen je sve veći broj filmova koje su snimile redateljice, te onih koji su režirali glumci. Novi festivalski program Strano, a naše posvećen je domaćim glumcima koji snimaju izvan Hrvatske, a među ostalim bit će prikazan njemački film Shahada s Marijom Škaričić i danski Izbavi nas od zla s Bojanom Navojcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010150519006 arti-201010120216006 arti-201010110213006 arti-201010110774006 arti-201010060707006 arti-201010050555006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo