VIDEO: / Sjećate li se EPP-a u SFRJ?

Sjećate li se popularnih blokova EPP-a, punim nazivom ekonomsko-propagandnog programa, još iz vremena SFRJ, a koji su nas pratili s malih ekrana svakog dana u prime-timeu?

23.4.2010.
14:44

U sklopu sarajevskog festivala Pravo ljudski predstavljen je projekt Medijska arheologija: Ekonomsko-propagandni program SFRJ, koji obuhvaća blokove reklama iz sredine '80-ih godina koje su emitirane u prime-timeu Televizije Beograd.

Za selekciju navedenog programa zaslužni su Aleksandra Sekulić, Boško Prostran i Jovan Bačkulja.

Sarajevska publika imala je tako priliku pogledati tri bloka reklama, od kojih su neke izazivale nostalgiju, poput onih za Kraš Express ili Bambi plazmu, dok je većina njih, budući da s današnje točke gledišta djeluju zastarjelo i kičasto, izazivala smijeh.

A kako i ne bi: zamislite omote ploča Halida Muslimovića iz 1986., cijeli pregršt romantičnih reklama za herbicide i druga poljoprivredna pomagala, naslov iz novina "Kosa raste kad se bocka", slogan reklame "Ima kruha i bez motike", reklamu za Festival guslara Jugoslavije...

Termin "ekonomsko-propagandni program" veže se isključivo za prostor bivše Jugoslavije, budući da su reklame u to doba, doba početka masovnog širenja TV-prijemnika po ruralnim i urbanim područjima Jugoslavije, gledane kao dio programa, često kvalitetniji od ostatka – dok danas gledatelji redovno bježe od reklamnih blokova, a televizijama koje ih ukidaju raste gledanost.

U usporedbi s današnjim reklamama kojih se mnogi od nas groze, neke stvari su ostale iste, prvenstveno kad su rodne uloge u pitanju: proizvodi za ponosne domaćice, ženske stražnjice u prvom planu, časopis za dokonu domaćicu...

Dio kojeg danas nema i koji je mlađim generacijama potpuno nepoznat je reklamiranje mrtvih medija, poput ploča i kazeta.

U prikazanim reklamama s Televizije Beograd najprisutniji su domaći brendovi – Radenska, Podravka, Eva, Tops, čime su se kreirale i navike potrošača. Tu je tek poneki strani, dobro poznati brend poput Coca-Cole ili Pepsija.

Iako projektu Medijska arheologija nedostaje mnogo reklama koje su se prikazivale u drugim republikama, i svakako bi bila poželjna raznovrsnija arhiva jugoslavenskog EPP-a, predstavlja izuzetno zanimljiv pokušaj očuvanja sjećanja na ovaj dio povijesti, piše Radio Sarajevo.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali