Vesna Parun bit će pokopana na otoku Šolti

Naša najveća pjesnikinja bit će pokopana na rodnom otoku svoje majke, u obiteljskoj grobnici u Grohotama na Šolti, čime je ujedno i ispoštovana njena posljednja želja.

27.10.2010.
13:43
VOYO logo

Pokop velike književnice bit će u subotu, 30. listopada, a posljednji ispraćaj u četvrtak, 28. listopada u 11.40 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Odluka je to koju su zajedno donijeli Grad Zagreb i Ministarstvo kulture na održanom sastanku kojem je prisustvovao i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvom su odlukom ispoštovali i želju Vesne Parun koja je za svoje posljednje počivalište odabrala rodni otok voljene majke.

Na komemorativnom skupu u povodu smrti, koji je održan u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, govorili su predsjednik DHK-a Borben Vladović i akademik Ante Stamać, a stihove Vesne Parun čitala je dramska umjetnica Vlasta Knezović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladović je podsjetio na dugogodišnju vezu Vesne Parun i Društva hrvatskih književnika te istaknuo kako je pjesnikinjinu prvu zbirku pjesama "Zore i vihori" 1947. objavilo DHK. Dobitnica je nagrade DHK-a Tin Ujević kao i nagrade za životno djelo "Dobro jutro more", napomenuo je, dodavši kako je njezin fizički odlazak veliki gubitak za Društvo koje će i dalje promicati njezino književno djelo.

Stamać smatra kako pjesništvom Vesne Parun dominira pet tematskih cjelina - bujno vezivanje za prirodu, pustošna ljubav, čovječja racionalnost i zlo, beskrajno vrijeme i kaos našega doba. "Povijesne mijene u njezinu pjesništvu usklađene su sa čitateljskim ukusima ", rekao je, dodavši kako je pisala u rasponu od naivna gledanja zbilje do apstraktne misaonosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako je bila pjesnikinja divlje mašte, kojoj je takvom snagom prethodio samo Ujević, Stamać je ocijenio kako Vesna Parun spada u red najvećih hrvatskih pjesnika

Prethodni članci:

arti-201010250144006 arti-201003290476006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo