Urinirao po grobu velikana i prenerazio čitavu naciju

Jorge Luis Borges, jedan od najboljih svjetskih pisaca i argentinskih heroja pisane riječi, našao se i mrtav na udaru političkih protivnika.

25.1.2011.
15:58
VOYO logo

Poznati čileanski pisac Eduardo Labarca našao se u središtu skandala kada je kao naslovnicu nove knjige El enigma de los módulos objavio fotografiju na kojoj urinira po nadgrobnoj ploči velikog Borgesa. Sporna je radnja digla Argentinu na noge i izazvala zgražanje cijele nacije. Kontroverznu ideju ovog 72-godišnjaka oštro je osudio i sam ministar kulture Jorge Coscia.

Iako Labarca tvrdi da je riječ o montiranoj fotografiji, njegovo objašnjenje nije primirilo Borgesove poklonike. Svoj čin opravdava isključivo umjetničkim razlozima, a onima koji su ga uzeli na zub preporuča da prvo pročitaju knjigu, pa tek onda stvaraju mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čileanski pisac ne krije da Borgesa poštuje kao pisca, ali ne i kao građanina. Naime, Labarca je u vrijeme Pinochetove diktature živio u egzilu, a Borgesa je na ovaj način stavio na stup srama jer mu zamjera to što je bio fasciniran velikim diktatorom.

Prethodni članci:

arti-201101130029006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo