Igre prijestolja više neće u Dubrovnik?

19.7.2012.
11:25
VOYO logo

HBO traži garanciju da će im taj iznos biti isplaćen. Ako im Ministarstvo kulture ne pošalje traženu garanciju, HBO je, navodno, spreman odustati od planiranog snimanja u Hrvatskoj. "Ne znam zašto ministrica Andrea Zlatar nije rezervirala sredstva za tu namjenu. Nekoliko sam je puta na to upozorio. Govorio sam o tom problemu i javno, u Saboru", kazao je bivši ministar kulture Jasen Mesić. Paniku koja je ovih dana, nakon primitka HBO-ova dopisa, zavladala hodnicima Ministarstva kulture u posljednji je trenutak stišao, kako se može čuti u filmaškim, ali i političkim krugovima, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, koji je obećao naći novac i tako izbjeći potencijalnu blamažu. "Ako to ne riješimo, ispast ćemo neozbiljni. Ta serija donosi nam neki novac, a znači nam puno i za reklamu naše zemlje", kazao je jedan od Marasovih suradnika za Jutarnji list.

Velik poticaj povratku filmskog biznisa u Hrvatsku dao je Zakon o audiovizualnim djelima, koji je izglasan 15. srpnja prošle godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2012. Prema tom zakonu, pravo na financijski poticaj imaju oni koji svoje igrane, animirane i dokumentarne filmove, televizijske filmove i televizijske serije u cijelosti ili djelomično proizvode u Republici Hrvatskoj. Taj financijski poticaj iznosi 20 posto od ukupnog iznosa troškova za proizvodnju audiovizualnog djela u Republici Hrvatskoj, a isplaćuju se nakon što investitor dokaže da je ta sredstva potrošio. Vrijednost dogovorenih međunarodnih projekata u ovoj godini kreće se, doznaje Jutarnji list, oko 50 milijuna kuna. A to, drugim riječima, znači da je u proračunu Ministarstva kulture trebalo rezervirati 10 milijuna kuna za isplatu poticaja stranim filmašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banski dvori na potezu

Navodno su u igri dva rješenja, a oba će ovisiti o širim okolnostima, odnosno o tome hoće li biti rebalansa ovogodišnjeg proračuna ili neće. Ako se Vlada odluči na rebalans proračuna, taj bi se novac u državnoj blagajni mogao osigurati već u ovoj godini, pa bi i potraživanja filmaša trebala biti razmjerno brzo riješena. Ako, pak, ne bude rebalansa, na isplatu će vjerojatno pričekati sljedeću godinu, pri čemu bi morali dobiti neku vrstu osiguranja od Vlade da će njihov problem biti riješen. Upravo to je ono što HBO traži od Ministarstva kulture. Konačnu odluku donijet će Banski dvori. Nikakav komentar iz Ministarstva kulture na ovu situaciju za sada Jutarnji list nije uspio dobiti. Predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar koji je u stalnom kontaktu s Ministarstvom kulture uvjerava da će Ministarstvo naći rješenje za 10 milijuna kuna koje nedostaju za tu namjenu. Napominje da će od sljedeće godine ta obaveza prijeći na Ministarstvo poduzetništva i malih obrta. U HBO-u su na upit Jutarnjeg lista o tome je li u planu otkazivanje snimanja serije u Dubrovniku ako ne dobiju garanciju odgovorili da tu informaciju ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo