MUU / mijenja 'lični opis' zagrebačkog Sigeta

27.8.2012.
13:46
VOYO logo

Prvi rujanski tjedan u Zagrebu obilježit će treće i do sada najveće i najrasprostranjenije izdanje Muzeja ulične umjetnosti. Nakon dosadašnjih akcija u Branimirovoj ulici i Dugavama, ovogodišnji MUU djelovat će u Sigetu od 6. do 9. rujna, kad će zidove tog novozagrebačkog kvarta zaposjesti grupa različitih pripadnika svjetske street art scene predvođena njenom istinskom zvijezdom, španjolskim umjetnikom Escifom.

Osim ovog iznimno tajnovitog autora karakterističnog crteža s političkim, socijalnim i revolucionarnim porukama, čiji su murali osvanuli u gradovima diljem svijeta, Siget će svojim radovima obogatiti i u svjetsku mapu street arta upisati humoru i veselom crtežu vičan Britanac Malarky, belgijski majstor Isaac Cordal , najpoznatiji po radu na specifičnim, politički osviještenim scenografijama smještenim u gradsku sredinu, mladi talijanski umjetnik sjajnog stila i svijetle budućnosti Agostino Iacurci, njegova jednako mlada i perspektivna kolegica iz Srbije Emaemaema, te jedan od najcjenjenijih umjetnika iz regije – ESH, bosanskohercegovački nagrađivani multitalent brze ruke, čiji divovski tigar-ćilim krasi zid jedne zgrade u Dugavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodnoj grupi umjetnika pridružit će se i pripadnici male, ali plodne i svakog dana sve veće domaće zajednice umjetnika, koji uz platno štuju i koriste ulicu kako bi što direktnije i brže putem svojih radova i poruka komunicirali s okolinom: Sretan Bor, Ninjatiger i Pekmezmed.

Divovske skulpture

Nekoliko dana prije nego što se miris svježe boje proširi Sigetom, s radom će pred HDLU-om, popularnije zvanom Džamijom, započeti britanski umjetnički kolektiv Robots, poznat po svojim divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenim od isključivo recikliranog drveta, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam izgled skulpture ovisi o materijalu koji im je na raspolaganju, odnosno svaki je rad poseban jer se slaže posebno za mjesto na kojem izlažu. Zagrebačka će skulptura biti načinjena od domaćeg otpadnog materijala te će upozoravati na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša. Kolektiv Robots prvi je u nizu izložbi koje HDLU i MUU planiraju zajednički realizirati u naredne tri godine, a podržali su ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Lice s plakata

Paralelno s akcijom MUU u Sigetu, u gradskim će se četvrtima Trešnjevka, Maksimir, Donji grad, Gornji grad, Peščenica, Susedgrad i Črnomerec realizirati Lice s plakata – još jedna suradnja projekta Muzeja ulične umjetnosti, ovaj put u suradnji s kulturnim centrima i domaćim umjetnicima: ArtuDituom, Stipanom Tadićem, Vanjom Trobić, Mironom Milićem, Marinom Mesar i Anderom Resner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lice s plakata pokušat će putem radova, odnosno autoportreta ovih mladih i uspješnih umjetnika reagirati na prisutnost reklamne industrije u našim životima, koja je zbog različitih čimbenika prisutnija u svakodnevnom životu građana Grada Zagreba nego što je to umjetnost. Javne površine prekrivene su džamboplakatima koji prenose različite marketinške poruke, a muzeji i galerije uglavnom zjape prazni. Kupuje se sve i svašta, ali umjetnost rijetko.

Lice s plakata želi pronaći način kako približiti umjetnost široj javnosti, upozoriti na anonimnost hrvatskih umjetnika naspram raznih starleta i lažnih celebrityja i marginalizaciju mladih umjetnika na domaćem tržištu umjetnina, gdje se još uvijek kupuju i promoviraju uglavnom stariji umjetnici, dok njihove mlađe kolege vrlo teško dobivaju podršku kulturnih institucija i pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano otvorenje MUU-a u Sigetu bit će u nedjelju u 18.00 sati, kad će se moći razgledati svi radovi u tom kvartu. Veliki tulum povodom otvorenja MUUzeja održat će se u 20.00 sati ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.

MUU u Sigetu organizira Centralna jedinica, neprofitna udruga osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina. Cilj Muzeja ulične umjetnosti jest promicanje ulične umjetnosti, decentralizacija kulturne ponude Zagreba i oživljavanje zanemarenih dijelova grada. Istovremeno se sudjeluje u stvaranju trenda ulične umjetnosti u regiji, Europi i svijetu, stvara se platforma za djelovanje lokalnih umjetnika te otvaraju prilike za razne međusobne suradnje, na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo