SVAĐA ZBOG RAHMANJINOVA: / Rusija optužuje SAD da privatizira ime slavnog skladatelja

Image

Posmrtni ostaci velikog skladatelja Sergeja Rahmanjinova posvađali su kontroverznog ruskog ministra kulture i obitelj skladatelja koji je 1943. godine umro u egzilu u SAD-u.

19.8.2015.
13:52
VOYO logo

VladimirMedinsky želi da se skladateljevi ostaci pokopaju u raskošnom mauzoleju koji se nalazi na seoskom imanju odakle je 1917. godine Rahmanjinov pobjegao uoči Oktobarske revolucije.

Rusija je i ranije predlagala premještanje posmrtnih ostataka, no ovog puta je Medinsky otišao dalje i optužio SAD za zanemarivanje groba te da "besramno pokušavaju privatizirati Rahmanjinovo ime" uskraćujući mu ruske korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SusanWanamaker, skladateljeva pra-pra-unuka, rekla je kako je njegova želja bila da ostane pokopan uz svoju obitelj u New Yorku.

Zaslužuje li Rusija Rahmanjinova?

Neki smatraju kako se ovdje radi više o politici nego o glazbi. AFP navodi kako je ovo "bez sumnje, politička potreba za još jednim domoljubnim spektaklom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se Rusi na društvenim mrežama izruguju planu ministra Medinskog i to sve povezuju s njegovim čestim ispadima protiv zapadnjačke kulture, suvremene umjetnosti te homoseksualnosti.

Neki se pitaju zaslužuje li Rusija Rahmanjinova s obzirom da je pobjegao od progona, a njegova je glazba desetljećima bila zabranjena nakon što ju je osudio Staljinov režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo