Posljednji Elvis otvara jubilarni deseti ZFF

Deseti Zagreb Film Festival, koji će se održati od 14. do 21. listopada, sprema čak stotinu naslova za sve svoje posjetitelje.

3.10.2012.
15:26
VOYO logo

Organizatori su ove godine filmove podijelili u čak deset filmskih programa, od kojih novitet predstavljaju programi 'Moj treći film', 'Špijunski film: Celuloidna zavjesa – europski hladni rat' te 'Retrospektiva Michaela Glawoggera'. Tu su i 'standardni' programi Bibijada, Velikih 5 i Moj prvi film.

Elvis na otvaranju festivala

U glavnom će natjecateljskom programu biti prikazano jedanaest dugometražnih i deset kratkih igranih filmova, a festival počinje projekcijom filma 'Posljednji Elvis' redatelja Armanda Boa, koji priča o neobičnom argentinskom imitatoru čuvenog Elvisa Presleyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnom programu ćemo gledati i četiri filma čiju režiju potpisuju žene: 'Vadžda' kojeg je režirala Haifaa Al Mansour, prva ženska redateljica u Saudijskoj Arabiji, potom 'Lore' australske redateljice Cate Shortland, 'Djeca' Aide Begić te 'Klip' Maje Miloš. Tu je i film 'Ruby Sparks', dvojca Jonathan Dayton i Valerie Faris, koji su našoj publici poznati po sjajnoj komediji 'Mala Miss Amerike'. U konkurenciji je još novi film rumunjskog redatelja Radu Judea 'Svi u našoj obitelji' te 'Djeca Kinshase' Belgijanca Marc-Henri Wajnberga.

Beskućnik koji se pojavio u stotinu hollywoodskih hitova

U dokumentarnom programu bit će prikazano 16 filmova: premijerno će biti prikazani dva domaća naslova, 'Čedo' Nikole Strašeka te 'Goli otok' Darka Bavoljaka. 'Radioman' priča o beskućniku koji je ostvario više od stotinu cameo uloga u hollywoodskim hitovima, a 'Posljednji član' gledatelje uvodi u nevjerojatan svijet osnivača islandskog Muzeja falusa. Bit će prikazani i filmovi koji se bave konceptualnim umjetnicima: 'Marina Abramović: Umjetnik je prisutan', 'Ai Weiwei: Never Sorry', 'Jahači ledenjaka' i 'Moje ime je Janez Janša' (svjetska premijera na ZFF-u).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu Kockice čeka nas 11 kratkih filmova mladih autora i autorica, a pobjednik će dobiti nagradu od deset tisuća kuna za poticaj u njihovu daljnjem radu.

Program Špijunski film pak donosi naslove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese, a među njima i 'Tisuću očiju doktora Mabusea' kultnog Fritza Langa. U programu 'Moj treći film' čekaju nas filmovi autora čiji su filmovi već prikazivani na ZFF-u, poput Andreja Zvjaginceva ili Xaviera Dolana, koji je u 23. godini već snimio svoj treći dugometražni film!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žiriju za najbolji dugometražni i kratkometražni film sjedit će redatelj Markus Schleinzer, redatelj prošlogodišnjeg ZFF-ovog laureata, filma 'Michael', Jovan Marjanović, producent i rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala te Maurizio Braucci, scenarist uspješnog filma 'Gomora'. Žiri za dokumentarni film predvodi Michael Glawogger, uz domaćeg redatelja Miroslava Sikavicu te direktoricu One World Human FF-a, Hanu Kulhánkovu. O najboljem kratkom filmu iz programa Kockice odlučit će Christian Denier, selektor Festivala kratkometražnog filma Clermont-Ferrand, redatelj Danilo Šerbedžija te glumica Hristina Popović.

Organizatori napominju da će i na ovom desetom, jubilarnom festivalu biti pregršt besplatnih projekcija (sve projekcije u Zagrebačkom plesnom centru bit će besplatne), dok će reprizne projekcije koštati 15, a redovne 30 kuna. Blagajne se otvaraju već iduće srijede, a sve detalje o filmovima saznajte preko službene stranice ZFF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo