Splitski HNK-a nagradio svoje djelatnike

U sklopu Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split dodijeljene su tradicionalne nagrade HNK Split za ukupan doprinos Kazalištu i umjetnička ostvarenja u dvije protekle kazališne sezone.

5.5.2010.
18:17
VOYO logo

Nagradu Ivo Tijardović za umjetnička ostvarenja i ukupan doprinos Hrvatskom narodnom kazalištu Split dodijeljen je glumici, nacionalnoj prvakinji Zoji Odak, koja na scenu splitskoga HNK došla 1972., od kad je pred svojom splitskom publikom kreirala više od stotinu uloga.

Inspicijentica Elza Tudor Gančević, pod čijom je paskom tijekom posljednje 43 godine odigrano više od stotinu opernih i baletnih naslova i više dvije tisuće predstava i koncerata, dobila je nagradu Ante Marušić za doprinos Operi HNK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumcu Čedi Martiniću uručena je nagrada Marko Fotez za umjetnička ostvarenja tijekom protekle dvije sezone u Drami, a balerina Irina Čaban dobila je nagradu Ana Roje za umjetnička ostvarenja u Baletu.

Video-umjetnik Dan Oki dobitnik je nagrade Rudolf Bunk za najbolje umjetničko ostvarenje u oblikovanju scenskog rješenja za režiju videa u predstavi Hamlet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Hrvatskog narodnog kazališta Split obilježava se od 2002. godine, u spomen na 6. svibnja 1893. godine kad je bila otvorena nova kazališna zgrada na današnjem Trgu Gaje Bulata. U sklopu Dana dodjeljuju se i nagrade koje nose imena velikih umjetnika iz splitske kazališne povijesti.

O nagradama je odlučivalo Stručno povjerenstvo u kom su bili povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić, novinarka Branka Brekalo te ravnateljice Baleta, Opere i Drame HNK Split Almira Osmanović, Maja Žarković i Dubravka Lampalov, a dobitnicima su je uručili intendant HNK Split Milan Štrljić, predsjednik Udruge pokrovitelja HNK Split Frane Galzina, te zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo