Šlampavost i dalje krasi MSU

Novi Muzej suvremene umjetnosti na samom je startu, izloživši multidisciplinarni rad Distributive justice, napravio propust ne potpisavši sve autore suradnike na tom projektu.

16.12.2009.
14:08
VOYO logo

U sklopu stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti i kao sastavni dio multidisciplinarnog rada Distributive justiceAndreje Kulunčić, izložen je i set namještaja autora arhitekta Siniše Ilića i autora suradnika Andreje Kulunčić i Ive Martinovića.

No, ovog puta MSU odlučio je 'zaboraviti' neke autore suradnike na radu, potpisavši na legendi na zidu pored rada, na dan otvorenja samo autora projekta Andreju Kulunčić, dok je i na internet stranici Muzeja popis autora suradnika bio nepotpun, a navedeni su Gabrijela Sabol, Ivo Martinović, Neven Petrović, Matija Pužar, Dejan Jankovića, Trudy Lane i Momo Kuzmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali koautori navedenog projekta, koji je,. važno je spomenuti, oduševio muzeje i najveće umjetnike diljem svijeta, netragom su nestali.

Iako je riječ o multidisciplinarnom projektu u kojem su sudjelovali mnogi autori, od filozofa i sociologa do arhitekata, za njihova imena u velikom MSU-u propustilo se naći mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo ispravili nanesenu nepravdu barem ovim putem, donosimo puni 'ansambl' ovog multidisciplinarnog projekta:

Gabrijela Sabol (sociologinja) / Ivo Martinović / Neven Petrović (filozof) / Dejan Janković (dizajner) / Matija Pužar (programer) / Trudy Lane (dizajnerica) / Momo Kuzmanović (sociolog) Suradnik na projektu: Tomislav Janović (filozof) Dizajn mobilnih elemenata: autor: Siniša Ilić (arhitekt), autori suradnici: Ivo Martinović, Andreja Kulunčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt koji predstavlja virtualno društvo i tematizira ga kroz ekonomsku postavku 'što bi se dogodilo da svi imaju istu količnu novaca', obišao je cijeli svijet i bio izložen u Torinu, Kasselu na Documenti, Innsbrucku, Zagrebu i Istanbulu.

Sam namještaj Siniše Ilića je bio i u užoj konkurenciji za nagradu 38. zagrebačkog salona, čiji je selektor bio Stefano Boeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namještaj je proizveden u radionici Kazališta lutaka u Torinu. Radi se o drvenoj konstrukciji prekrivenoj spužvom i padobranskom svilom, a unutar mobilnih elemenata su "skriveni" elementi kompjutera, na kojima je prezentiran umjetnički rad.

Kružna forma seta namještaja, ima oblik takozvane "statističke pite" /statistic pie) što je i jedna od metoda koja je korištena u multidisciplinarnom radu Distributive justice, izloženog u novom Muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekt Siniša Ilić odlučio je reagirati na nanesenu 'nepravdu' traživši od Muzeja da se navedu svi autori suradnici na radu " Distributive justice" pozivajući se na Zakon o zaštiti autorskih prava.

Iako nije naišao na mnogo razumijevanja, autorica projekta Andreja Kulunčić obećala mu je da će se legenda ipak ispraviti opravdavajući nepromijenjeno stanje činjenicom što postav muzeja ponedjeljkom ne radi te da će biti vremena ispraviti propuste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo