PREMINULA ZORA DIRNBACH: / Nagrađivana scenaristica, književnica i dramaturginja umrla je u 90. godini

Image

Tijekom čitavog je života bila inspirirana osobnom i obiteljskom tragedijom Holokausta, u kojemu su ubijeni njezina baka Hermina Glatter-Dirnbach, te stric, strina i bratić,

19.4.2019.
14:02
VOYO logo

Istaknuta scenaristica, književnica i dramaturginja Zora Dirnbach, dugogodišnja urednica Dramskog programa HRT-a, umrla je u 90. godini, priopćila je obitelj.

Zora Dirnbach rođena je u Osijeku 1929. godine u obitelji vlasnika tvornice papira Mursa Mill. Otac joj je bio židovskog podrijetla, a majka austrijska-katolkinja koja se 1922. godine preobratila na judaizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gimnaziju je započela u Zagrebu, a završila u Osijeku 1948. U Zagrebu je apsolvirala povijest umjetnosti (1949.–53.). Zaposlila se 1949. u kulturnoj rubrici Narodnog lista gdje piše filmske kritike. Surađuje i u Vjesniku, Naprijedu, Vjesniku u srijedu i Radio-Zagrebu, gdje 1955. postaje urednicom filmske emisije te počinje pisati filmske scenarije i radio-drame.

Dugogodišnja urednica dramskog programa

Nakon prvoga snimljenog scenarija "Deveti krug" postaje dramaturginja urednica u radijskom dramskom programu, a potom u TV dramskom programu RTV Zagreb, pa osim filmskih i TV scenarija piše radijske, TV i kazališne drame. Početkom 1980-ih neko je vrijeme predavala TV dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za filmski scenarij "Odluka" nagrađena je na anonimnom natječaju (1956.), za "Deveti krug" na Filmskom festivalu u Puli primila je Zlatnu arenu i Nagradu "Jelen" (1960.), a za radio-dramu "Voda" Nagradu slušalaca (1968.). Snimljeni su joj još filmski i TV scenariji "Igre na skelama" (1960.), "Moji dragi dobrotvori" (1968.), "Harmonika" (1972.) i "Nocturno" (1974.), zatim TV serije "Htio bih znati tko sam" (1963.), "Dosije" (1985.) i "Život u sjeni", te TV drame i monodrame "Taj dugi, dugi put" (1965.), "Noćni razgovor Henriette von S." (1976.), "Come back" (1986.), "Kanarinčeva ljubovca" (1987.) i "Proljeće Janka Potlačeka" (1988.).

Premda je sve tekstove pisala samo za scenske izvedbe, radio-drama "Alkimonova jabuka" objavljena je u Antologiji radio-drame (Zagreb 1966), a TV drama "Taj dugi, dugi put" u Antologiji televizijske drame (Zagreb 1966).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom čitavog je života bila inspirirana osobnom i obiteljskom tragedijom Holokausta, u kojemu su ubijeni njezina baka Hermina Glatter-Dirnbach, te stric, strina i bratić, kao i mnogi drugi rođaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo